Беларуски паспорт, служба в секретно военно поделение край Москва, военно-патриотични

...
Беларуски паспорт, служба в секретно военно поделение край Москва, военно-патриотични
Коментари Харесай

С Бог и Русский мир в сърцето. Кой е вторият свещеник, изгонен от България

Беларуски паспорт, работа в секретно военно отделение край Москва, военно-патриотични клубове и отбрана на концепцията за „ Русский мир “. Така звучи биографията на втория духовник, изпъден от България по съмнения в шпионаж, дружно предстоятеля на съветската черква в София Васиан. Кой е Йевген Павялчук?

, които служат в съветската черква в София, е следващото късче от пъзела на българо-руските връзки след началото на войната в Украйна. Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) ги дефинира като „ опасност за националната сигурност “.

и „ стремглава деградация на двустранните връзки сред Русия и България “.

От съветското посолство взеха решение и да затворят съветската черква, което пък провокира неодобрение измежду българската черква и.

В основата на събитията се оказа личността на архимандрит Васиан (Змеев) - представителят на Московската патриаршия в София, който няколко дни преди изгонването си от България беше разгласен и за по съмнения в шпионаж.

Сред изгонените от София има и още един духовник, чиято биография в резюме звучи по този начин – работа в секретно военно отделение край Москва, учредяване на военно-патриотични клубове и отбрана на концепцията за „ Русский мир “. През Васиан той е обвързван и с съветския патриарх Кирил, а от там и с съветските служби.

Става въпрос за беларусинът отец Йевген Павялчук, който остана в сянката на своя висшестоящ Васиан.

Какво тъкмо се знае за Йевген и по какъв начин се озова в центъра на шпионския скандал в центъра на София?
Как Бог " влиза в сърцето " по време на работа край Москва
Павялчук е роден на 16 февруари 1966 година в селцото Рудск, в Брестка област в Беларус. За ранните му години не се знае доста, само че съгласно той е ръкоположен за дякон през 1995-а, когато е на 29 години, а през 2004 година става духовник.

Образованието му минава през Минската духовна семинария, която приключва през 2002 година, а по-късно и през Киевската духовна семинария, която приключва през 2009 година

В свое изявление от 2018 година той твърди, че е познал Бог през баба си.

Той не крие и службата си в региона на Москва като част от отделение за противовъздушна защита.
Именно в армията мисълта за съществуването на Бог влезе в сърцето ми
„ Бях в гората за две години без да излизам. В секретна част. Но през втората година ме назначиха за „ секретчик “ (протоколчик) на секретното отделение. Позицията е доста виновна, само че в това време имаше много свободно време. Четях доста, мислех още повече. Именно в армията мисълта за съществуването на Бог влезе в сърцето ми “, напомня си Павялчук.

След като завършва службата си се записва в Института по просвета към държавния университет, а откакто го напуща се мести да живее в Хродна със брачната половинка си Ирина. Там става началник на локалния културен дом. В града става и част от църковната активност.
„ Православни военно-патриотични клубове “
Като духовник Павялчук служи в Шчучин, където стартира построяването на храм „ Богоявление “. Службата му продължава четири години.

По време на престоя си там той основава православен военно-патриотичен клуб „ Дружина “. Той навърши 15 години през 2022 година На тържеството участва персонално Юрий Караев, някогашният вътрешен министър и доближен на президента на Беларус Александър Лукашенко.

През 2015 година изданието „ Наша равнища “ прави следствие за активността на „ Дружина “ и различен сходен клуб „ Славяне “, който също е учреден от Павялчук.

Оказва се, че и двата клуба набират бойци, който да се бият за реализирането на идеологията „ Русский мир “ („ Руски свят “ бел. ред.).

Русский мир е разбиране, съществувало по времето на царска Русия и възродено от президента Владимир Путин . То значи общество, обединено от съветската просвета, език, обичаи и православна вяра.

Според следствието тези клубове набират малолетни, които след това образоват в ръкопашен пердах, пукотевица с револвери и автомати, базова първа помощ и други. Повечето от тийнеджърите са минали през локалния инспекторат за малолетни, където са оповестени за „ проблематични “.

Един от ритуалите на членовете на клуба е да поставят клетва пред лика на Александър Невски.

Тогава самият Павелчук не вижда нищо неправилно в това, както и в работата с сходни формирования.

В каналите в обществените мрежи „ Дружба “ и „ Славяне “ намерено разгласяват пропаганда за „ присъединението към православната война на страната на Русия и Новорусия “.
За „ Русский мир “ и против самостоятелен Беларус
През ноември 2008 година Павелчук се мести в катедралата “Света Парашкева “ в Хродна, където служи девет години до 2017 година
Той отхвърляше правото на самостоятелност на Беларус, считаше беларусите за част от съветския народ
„ Той отхвърляше правото на самостоятелност на Беларус, считаше беларусите за част от съветския народ. Той е абсолютният „ Русомират “, споделя пред беларуската работа на Радио Свободна Европа един от свещениците, който тогава работи с него.

По думите на свещеника, който пожела да резервира анонимност, Павелчук е бил покровител на разширението на съветското въздействие и постоянно е пътувал до Москва.

Всичко това води до спор с архиепископ Артемий , който оглавява църквата в Хродна. Точно по това време значима фигура в Беларус се трансформира изгоненият преди дни от България Васиан.

„ Когато патриарх Кирил назначи Павел (Панамаров) за митрополит в Беларус, той незабавно назначи архимандрит Васиан за представител на Руската православна черква в страната. Той беше „ ушите и очите “ на Кирил в Беларус. Павялчук пък се оплакваше на Васиан, че Артемий желае автокефалност (независимост) и мисли за беларусизиране на църквата. Павялчук беше информаторът на Змеев в Хродна “, сподели още свещеникът на Радио Свободна Европа.
От Беларус до София
В последна сметка след 2017 година Павялчук се мести в манастира „ Света Елисавета “ . Мястото е известно като „ съветския свят “ в границите на Беларуската православна черква. Той разказва времето си в манастира като време, „ прекарано в парадайса “.

През 2018 година Змеев е изпратен в България, където застава отпред на съветската черква.

Павелчук се причислява към него през 2020 година, когато също е изпратен да служи в София.

За активността му в България към този момент няма повече данни, само че от беларуската работа на Радио Свободна Европа напомнят, че една от аргументите за активизацията на българските служби беше оповестяването на Васиан за личност нон грата в Северна Македония по съмнения в шпионаж.

Според изявления в македонски медии там „ импровизирано Змеев координира цялата политика на Македонската православна черква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) във връзка с нейната църковна дипломация през последната година ", което е било в ущърб на напъните за реализиране на самостоятелност на македонската черква.

Според водача на ДСБ Атанас Атанасов задачата на визитите на Васиан в Северна Македония е " реализиране на функционалностите на съветското разузнаване за да се внесе ерес в македонската черква ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР