Беларус ще се присъедини към Русия във войната ѝ срещу

...
Беларус ще се присъедини към Русия във войната ѝ срещу
Коментари Харесай

Лукашенко предупреди, че Беларус ще се включи във войната, ако бъде атакувана

Беларус ще се причисли към Русия във войната ѝ против Украйна, в случай че бъде атакувана. Това сподели президентът на Беларус Александър Лукашенко в четвъртък по време на конференция с задгранични публицисти.

Към момента Беларус не взе участие със свои бойци във войната, само че, на която тя струпва свои военни и въоръжение. От Беларус съветската войска изстрелва ракети към Киев, а в средата на януари двете страни започнаха и взаимно военно авио обучение.

На 24 февруари 2022 година Русия атакува Украйна, като част от съветските войски влязоха в страната от Беларус. На въпрос на Би Би Си дали и в този момент Лукашенко е подготвен да даде територията на страната си за съветски офанзиви, той отговори утвърдително.

" Готов още веднъж да им осигуря [територия] ", сподели Лукашенко.

" Също по този начин съм подготвен да воювам дружно с руснаците от територията на Беларус. Но единствено в случай че някой – даже един боец – влезе на нашата територия оттова [Украйна] с оръжия за ликвидиране на моя народ ", добави той.

По-късно в изявление за Би Би Си президентът на Украйна Володимир Зеленски разяснява, че се надява Беларус да не се включи във войната.

" Ако го направи, ще се борим и ще оцелеем ", сподели Зеленски. По думите му в случай че Минск разреши на Русия да употребява територията им като плацдарм за ново нахлуване, това ще е " голяма неточност ".

По време на конференцията си пред задгранични публицисти Лукашенко, който Европейският съюз, Съединени американски щати и Англия не признават за законно определен президент на Беларус, предложи и да бъде медиатор в възможни договаряния за мир сред Русия и Украйна.

Според него идната седмица, когато следва президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да посети Полша, е добър миг за старт на такива договаряния. Лукашенко обаче сподели, че кани в Минск Байдън и президента на Русия Владимир Путин . Той не загатна президента на Украйна Володимир Зеленски.

" Каня президента Байдън в Беларус. Не е надалеч от Варшава, 30 минути и ще бъде в Минск. Може тук да кацне със самолета си. Ще убедя и и президента на Русия да пристигна. Ще седнем и ще реализираме съглашение ", сподели Лукашенко.

Предстои в петък Лукашенко да посети Москва и да се срещне с Путин. Поканата му към Байдън евентуално ще бъде отхвърлена, отбелязва Би Би Си, защото Лукашенко не е възприеман като неутрален посредник.

На 26 януари членовете на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) единомислещо одобриха резолюция, в която осъдиха водачите на Русия и Беларус, които " са възнамерявали, инициирали или осъществили на процедура " войната против Украйна. Те приканиха за интернационален арбитражен съд за Путин и Лукашенко поради нахлуването в Украйна.

В гласуването на резолюцията тогава не взе участие нито един български народен представител, което провокира рецензии.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР