Беларус ще получи почти 1 млрд. щ. долара от новата

...
Беларус ще получи почти 1 млрд. щ. долара от новата
Коментари Харесай

Минск ще получи почти 1 млрд. долара от МВФ въпреки Вашингтон

Беларус ще получи съвсем 1 милиарда щ. $ от новата емисия Специални права на тираж (СПТ) на Международния валутен фонд в размер на 650 милиарда $.

Това ще се сучи макар глобите, които Вашингтон и Брюксел постановиха на режима на президента Александър Лукашенко, които го упрекват във имитация на миналогодишните изборни резултати и в жестоки репресии над протестиращи против властническото му ръководство. 

Случаят с Беларус демонстрира по какъв начин някои еднолични водачи, подложени на критика от Вашингтон, ще се възползват от своя дял от рекордното в допълнение количество СПТ, което се поделя на членовете на Фонда съразмерно на размера на националните стопанства. 

Твърденията на Лукашенко, че е спечелил с 80% от подадените гласове избори преди година провокира Европейския съюз и Съединени американски щати да вкарат наказания против Минск. Правителството на страната обаче продължава да получава самопризнание от членовете на МВФ, а интернационалната общественост - да работи с него. Това пък е единственото условие за която и да било страна от фамилията на интернационалния заемодател да получи инжекция от активите, утвърдени през юли. 

Вашингтон поддържа спомагателната емисия, чиято цел е да помогне на най-бедните и потърпевши от пандемията страни по света да се оправят с провалите от болестта. Говорител на Държавния департамент пък твърди, че ще продължи да упражнява напън дружно със съдружниците си върху Лукашенко. Някои недемократични режими, подложени на критика от Вашингтон, като Венецуела и Мианмар, няма да получат своите порции от средствата, тъй като държавните управления им не получават необятно самопризнание във Фонда. Беларус пък попада по-скоро в кръга от страни като Китай, Русия и Иран, които ще получат десетки милиарди долари от МВФ, макар рецензиите на Белия дом и множеството наложени наказания. Това събитие предизвика съществени рецензии от някои републиканци в конгреса, които се оповестиха против новата емисия, определяйки я като " подарък за богатите страни и мошеническите режими ".

Привържениците на разпределението на тези запаси пък лобираха за набирането им, с цел да могат те да оказват помощ за решение на дълготрайните цели на Фонда и да разрешат на обособените държавни управления да насочат средствата за битка с COVID-19. Делът на Беларус от новите 650 милиарда $ е 0.14%, което дава отговор на 910 млн. $. Страните ще получат запасите си на 23 август. 

Опонентите на Лукашенко, който ръководи страната с желязна ръка от 1994-а, проведоха необятни акции, с цел да не позволен средствата до Минск и те да послужат за нови репресии. Съседна Литва пък упреква държавното управление на Беларус в " хибридна експанзия " против Европейски Съюз, тъй като принуждава мигранти, главно от Източна Европа, да се трансферират през границата.  

Членове на щатската камара на представителите от двете партии, са изпратили писмо до представителя на Съединени американски щати в борда на МВФ и до мениджърите на кредитора, с което упорстват те да слагат предели или да изработят условия за потребление на средствата от режима на Лукашенко. Според свидетелтва на добре осведомени източници обаче, за разлика от Венецуела и Мианмар, сходни полемики за Беларус не са водени. 

Пожелало анонимност лице твърди, че в отговор администрацията на щатския президент Джо Байдън ще се опита да попречва достъпа на Минск до парите като обмени СПТ за валута, която може да се употребява. В началото на годината представители на американското финансово министерство оповестиха, че Вашингтон ще се въздържат да оферират " зелено " на страни, на които са наложени наказания и ще притисне съдружниците си да посъпят по същия метод.

Дали този трик ще сработи, ще покаже бъдещето. Защото даже американците да откажат твърда валута на Беларус, МВФ има още 31 други народи и институции, които са сключили доброволни търговски съглашения да дават кеш в подмяна на СПТ, в това число Китай. 

Минск пък се нуждае обезверено от финансиране, тъй като стабилността на държавните финанси става все по-проблемна поради пандемията и западните наказания. Новите СПТ ще оказват помощ за съкращаване на риска, ще освободят държавен ресурс за евентуални изключителни обстановки и ще обезпечат по-голяма еластичност на Беларус в договарянията с Русия, която се е трансформирала в заемодател от последна инстанция за Лукашенко. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР