Бедствие с епични размери - така е описвана ситуацията в

...
Бедствие с епични размери - така е описвана ситуацията в
Коментари Харесай

Бедствие с епични размери - как политическият хаос потопи Либия?

Бедствие с епични размери - по този начин е описвана обстановката в Либия след бурята " Даниел ". Броят на жертвите не може да бъде конкретизиран - публично той е над 5 500 души, 10 хиляди са в неопределеност. Кметът на най-засегнатия крайбрежен град Дерна съобщи, че починалите може да са сред 18 и 20 хиляди души. От Световната метеорологична организация оповестиха, че в случай че в страната е имало съответни метеорологични служби, загубата на толкоз човешки животи е можело да бъде избегната. Следващата заплаха за живите е от инфектирана вода.

Двама мъже, търсещи разтуха, сграбчени в отчаянието си, не могат да спрат сълзите. Водата опустоши здания, коли и спящите в тях хора. Много от жертвите са били повлечени в морето, което в този момент ги изхвърля назад на сушата. Оцелелите прекатурват с голи ръце руините в търсене на своите обичани, а достъпът до града е неосъществим поради блокирани пътища, помощта не стига.

Халед Хамид - началник на Неправителствени организации в Либия: " Това е капка в океана от потребности на Дерна. Но виждаме по какъв начин идват хора от разнообразни градове - от Мисрата, от Триполи, от Зауия. И макар, че сме единствено капка в океана, капка по капка ще станем море. "

Журналистът Румяна Угърчинска се връща от Либия преди наводнението. Разказва, че градът е откъснат от всичко в близост, повода за опустошителния потоп е, че двата язовира, които са издигнати още през 70-те години от югославска компания, не устоят. Прелива от коритото си и поток, който пресича Дерна.

Румяна Угърчинска - публицист: " Тъй като тези язовири са пазели града - лека бавно хората са почнали да строят там, където не трябва да се строи, заради което има толкоз доста жертви, които са пометени в морето. В момента жителите на Дерна стоят на плажовете, чакат приливите и отливите, с цел да докара морето труповете. "

Дъщерята на Халед Ал-Шувахид е живяла точно в една от тези противозаконни постройки. Оцелява по знамение, като се задържа за мебелите, до момента в който водата нахлува в дома ѝ.

Халед Ал-Шувахид - гражданин на Дерна: " Когато се скъса стената, мъжът й я е качил върху тоалетната, държали са се за полилея, до момента в който водата е минавала през къщата. Дъщеря ми се качила на втория етаж дружно с децата и по този начин е оживяла. "

От Световната метеорологична организация оповестиха, че загубата на толкоз доста човешки животи можеше да бъде избегната, в случай че институциите в Либия действаха обикновено.

" Ако имаше обикновено опериращи метеорологични служби, които да издадат предизвестие, тогава управляващите щяха да изтеглят хората ", сподели Петери Таалас - общоприет секретар на Световната метеорологична организация.

В града дойдоха избавителни екипи от Египет, Тунис, Обединените арабски емирства, Турция и Катар. Но работата им е затруднена от политическите противоборства. Либия е в спиралата на спорове и без единно държавно управление, откогато Муамар Кадафи беше свален от власт през 2011 година. На запад, В Триполи ръководи интернационално прието държавно управление, паралелна администрация има на изток - под контрола на военачалник Халифа Хафтар. Самият град Дерна беше в безпорядък - преди да бъде високомерен от силите на Хафтар е ръководен от ислямистки групировки, измежду тях и " Ислямска страна ".

Румяна Угърчинска - публицист: " Хаосът е неизразим хората страдат, доста са ядосани. Може тази драма най-накрая да успее да сплоти либийците. Казаха, че има отряди от Мисрата, от Триполи, които в действителност са в съпротива с армията на Хафтар в източната страна, които към този момент са пристигнали и са се прегърнали със своите братя от изтока, с цел да спасят колкото се може повече хора. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР