Бедствено положение в двете села, залети от язовири в община

...
Бедствено положение в двете села, залети от язовири в община
Коментари Харесай

Обявено е бедствено положение в двете села, залети от язовири в община Стражица

Бедствено състояние в двете села, залети от язовири в община Стражица. Обилният дъжд в Камен и Нова Върбовка скъса стена на язовир, а различен преля. Наводнени са къщи, отвеян е асфалт.

В Нова Върбовка е едно от селата, в които е оповестено бедствено състояние. Асфалтът съвсем липсва, а там, където го има, е издигнат. Минавайки през него - потъва. Снощи, дъждът е повлякъл наносите от асфалт и земна маса към намиращия се наоколо язовир Зеленчуков дол.

Снимка: bTV

Въпреки огромният размер от 200 000 кубически метра, водоемът не е съумял да понесе прииждащата вода, а грубите наноси съумяват да пробият стената му. В резултат са залети аграрни площи и три къщи.
Два язовира в община Стражица преляха Става въпрос за язовира край село Нова Върбовка и язовир "Чешме дере " до село Камен
По същото време прелива язовир „ Чешме дере” край прилежащото село Камен. Обемът му не съумява да се оправи с придошлите води, в резултат на което са наводнени учебно заведение, детска градина и къщите в ниското.

Снимка: bTV

Водният пъкъл спохожда стражишките села късно нощес. Язовир „ Зеленчуков дол” къса стена. Язовир „ Чешме дере”, в прилежащото село Камен, прелива.

В учебното заведение през днешния ден отводняват, вместо да учат. Наводнени са и жилищни здания.

Поддалите язовири са общинска благосъстоятелност. Отдадени са чартърен за 10 години.

Снимка: bTV

" Кранът върви, преливникът върви и водата, която идва, е в такива размери, че е неконтролируема”, изясни Юрий Тончев, наемател на язовир Чешме дере – село Камен.

Снимка: bTV
38 са язовирите на територията на община Стражица. Сред тях е и противозаконен – в непосредствена непосредственост до прелелия край Камен.

" Този язовир - част от него е поела водата”, сподели Румен Павлов, кмет на община Стражица.

Но той е противозаконен и е преценено , че не би трябвало да е там ?

Снимка: bTV

Значи ний всички противозаконни язовири сме ги предали на страната с решение на общинския съвет може би преди 6 месеца.

Последната общинска инспекция на стопанисваните язовири е през април. Отчела е, че водоемите са изрядни.

Според управляващите повода за бедствието е проливният дъжд – над 100 литра на квадратен метър за по-малко от 30 минути. Освен жилищните и публични здания, разрушената инфраструктура, са унищожени и аграрни площи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР