Бедствено е положението в село Гърляно, но няма опасност за

...
Бедствено е положението в село Гърляно, но няма опасност за
Коментари Харесай

След дъждовете: Бедствено положение в кюстендилско село, критични ситуации и в София

Бедствено е ситуацията в село Гърляно, само че няма заплаха за популацията, съобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов.

" В цялата югозападна част на България от през вчерашния ден вали дъжд, което е причина за повишение равнищата на реките и язовирите. В Кюстендил са регистрирани най-вече превалявания за страната от 20.00 до 05.00 часа - 31 л/кв.м. ", изясни той, представен от " Фокус ".

„ Застрашени са постройките. Реката стартира да излиза от коритото. Опасният сектор е при моста в Осоговска планина по пътя за Р Македония. Надявам се, че
обстановката ще бъде овладяна – дъждът стопира, само че водата в реката се усилва като приток ”, добави Паунов.

По думите му всички аварийно-спасителни екипи са на място.

От кметовете още през вчерашния ден са подхванати нужните ограничения – разчистване на коритата на реките, предизвестени са хората от обитаемото място. „ И компаниите са тук и са подготвени да стартират с насипни действия ”, сподели още кметът. 

Критични обстановки през нощта имаше и в София след изобилните дъждове. Ситуацията на язовир " Суходол " е била такава през миналата нощ, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова. 

По думите й, интензивният дъжд е траял през цялата нощ и дружно с бързото размразяване на снега от високите елементи на планините аргументи повишение на равнищата на реките и някои язовири на територията на Столична община.

„ С екипи на Общината и организацията организираме следено изпускане на язовира през цялата нощ, като за задачата изградихме насипи по река Студена в околност Смърдана за попречване на разливи и заливане на прилежащите къщи ”, добави Фандъкова. 

През нощта са отработени 15 сигнала за завирявания, запушени шахти, наводнени изби и дворове най-вече в кварталите „ Витоша ”, „ Връбница ”, „ Подуяне ”, „ Люлин ”, „ Красно село ”, „ Овча купел ".

Фандъкова увери, че сега е обезпечено 24-часово наблюдаване на сериозни речни сектори и общински язовири. Нивата на всички реки на
територията на общината са нараснали.

Дъждовете не престават и през днешния ден. Оранжев код за рисково време е разгласен за регионите на Благоевград, Кърджали, Пазарджик и Смолян. Предупреждение за рисково мощни превалявания и жълт код има за Кюстендил, София и региона, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Пловдив, Хасково, Ямбол, Бургас, Добрич и Варна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР