Бебетата, родени чрез цезарово сечение, имат сравнително по-малък набор от

...
Бебетата, родени чрез цезарово сечение, имат сравнително по-малък набор от
Коментари Харесай

Бебетата, родени със секцио, имат недоразвит чревен микробиом

Бебетата, родени посредством цезарово сечение, имат относително по-малък набор от бактерии в червата. Но на възраст от три до пет години те към този момент са в огромна степен в сходство с микробиома при връстниците им. Ново изследване демонстрира, че лишава извънредно доста време, с цел да се откри зрялата чревна микробиота при децата, родени със секцио, написа на уеб страницата news-medical.net.

Фредерик Бекхед, професор по молекулярна медицина в Академия " Sahlgrenska " на Университета в Гьотеборг, управлява това проучване. Проучването, извършено в съдействие с болница " Halland County " в Халмстад, към този момент е оповестено в списание " Cell Host & Microbe ".

Проф. Бекхед и неговият екип преди този момент са показали, че съставът на чревната микробиота на децата се въздейства от метода им на хранене. В това изследване откривателите разгледали в детайли по какъв начин се е развил съставът на чревните бактерии при 471 деца, родени в болничното заведение в Халмстад.

Първата фекална проба е взета, когато всяко от изследваните деца било преди малко родено. След това вземането на проби се правило, когато децата били на 4 месеца, 12 месеца, 3 години и 5 години. По този метод учените са съумели да проследят поредното включване на разнообразни бактерии в детската чревна микробиота.

При раждането червата на бебетата към този момент били колонизирани от бактерии и други микроорганизми. През първите няколко години от живота на децата благосъстоянието на типове непрестанно се увеличавало. Един основен извод на учените е, че чревната микробиота образува екосистема, която лишава доста време, с цел да узрее. Дори на 5-годишна възраст системата е непълна. Процесът на съзряване може да наподобява доста друго при обособените деца.

На възраст от 4 месеца чревната микробиота при родените с цезарово сечение била по-малко разнообразна, спрямо децата, пристигнали на бял свят по натурален път. Въпреки това, когато децата са били на 3 и 5 години, разнообразието и съставът на микробиотата им е наваксал, и значително са с нормализирана чревна микробиота.

" Нашите открития демонстрират, че чревната микробиота е динамичен орган. Бъдещите проучвания ще би трябвало да покажат дали ранните разлики в микробиома могат да обиден децата, родени със секцио, по-късно в живота им ", изясни проф. Бекхед.

Той добавя, че е поразително, че даже на възраст от 5 години при тези деца липсват няколко от бактериите, които са значими съставни елементи на чревната микробиота при възрастните.

Това демонстрира, че червата са комплицирана и динамична среда, в която бактериите основават условия за колонизация един на различен. Според откривателите, актуалното изследване е разширило разбирането ни за това по какъв начин хората взаимодействат с трилионите бактерии, съдържащи се в телата ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР