Бебетата могат да се появят на този свят по един

...
Бебетата могат да се появят на този свят по един
Коментари Харесай

Естествено раждане срещу секцио: Плюсове и минуси

Бебетата могат да се появят на този свят по един от двата метода: вагинално раждане или хирургично раждане посредством цезарово сечение.Крайната цел и на двата метода е да се подсигурява, че бебето и майката са здрави.

В някои случаи може да се очаквацезарово сечениеи по този метод да се възнамерява авансово - да вземем за пример при положение на близнаци или други многоплодни;медицинско положение като диабет или високо кръвно налягане;инфекция, която може да се съобщи на бебето по време на раждане, като ХИВ или генитален херпес;или проблеми с плацентата.

Цезарово сечение може също да е належащо, в случай че бебето е доста огромно и майката има дребен таз, или в случай че бебето не е в позиция с главата надолу и опитите да се обърне бебето в тази позиция преди раждането са били несполучливи.

Понякога лекарятрешава да направи незабавно цезарово сечение, тъй като здравето на майката, бебето или и двете е застрашено.Това може да се случи заради проблем по време на бременност или откакто дамата е почнала даражда, като да вземем за пример в случай че раждането протича прекомерно постепенно или в случай че бебето не получава задоволително О2.

Някои цезарови разрези се смятат за изборни, което значи, че се изискват преди раждането.Някоиможе да избератда родятсекцио, с цел да възнамеряват по кое време да се роди детето,или в случай че преди този момент саимали комплицирано вагинално раждане. Ако някой дава отговор на изискванията за вагинално раждане обаче, цезаровото сечение няма доста преимущества.

Въпреки че цезаровите разрези нормално се смятат за безвредни и в някои обстановки животоспасяващи, те крият опасности.Това е огромна интервенция и включва отваряне на корема и изваждане на бебето от матката.Тъй като първото цезарово сечение постоянно води до цезарово сечение при бъдещи бременности, вагиналното раждане нормално е пожеланият способ за раждане при първа бременност. В България обаче повече от половината бебета през 2022 година са родени със секцио, съгласно последна статистика. Приема се за медицински целесъобразно това да се случва в до 15% от ражданията.

Вагиналното раждане при дами, които преди този момент са имали цезарово сечение, без значение дали по желание, или заради неотложност, може да бъде противопоказано според от местоположението на техния прорез сцезаровото сечение и риска от руптура на матката, при която матката се отваря по остарелия прорез.Този вид раждане е известно като вагинално раждане след цезарово сечение (VBAC).

Независимо от това по какъв начин раждат, дамите би трябвало да бъдат допустимо най-информирани по отношение на опциите си за раждане, с цел да могат да имат глас в процеса, да се застъпват за това, което желаят, и да създадат най-информирания избор. Ето повече данни за плюсовете и минусите на двата метода на раждане.

Вагинално раждане: ПЛЮСОВЕ

Вагиналните раждания нормално изискват по-кратък болничен престой и време за възобновяване спрямо цезаровото сечение.Типичната дълготрайност на болничния престой след вагинално раждане е 3 до 5 дни.

Вагиналните раждания нормално заобикалят рисковете, свързани с огромни интервенции, като тежко кървене, белези, инфекции, реакции към упойка и по-продължителна болежка.И защото не е нужна огромна интервенция, майката може да стартира да кърми по-рано.

Бебе, което е родено вагинално, ще може да има по-ранен контакт с майка си, която може да стартира да кърми по-рано, в сравнение с би могла, в случай че е имало цезарово сечение.

По време на вагинално раждане мускулите, участващи в процеса, са по-склонни да изтласкат течността в белите дробове на новороденото, което е потребно, тъй като понижава риска бебетата да страдат от проблеми с дишането по времераждането.

Вагинално раждане: МИНУСИ

Преминаването на плода през родовия канал е дълъг развой, който може да бъде физически уморителен.Средно майките, които раждат за първи път, прекарват сред четири и осем часа в интензивно раждане, когато шийката на матката им е изцяло разширена и тялото им желае да напъват. Ако женатароди без упойка, контракциите, които имат функционалността да изтласкат плода надолу, са извънредно мъчителни и уморителни. Много дами желаят анестезия, откакто стартират родилните страдания, само че епидурална анестезия се ползва единствено при 3 до 4 сантиметра разобличаване. След това е противопоказно.

По време на вагинално раждане съществува риск кожата и тъканите към вагината да се раздължен и раздерат, до момента в който плодът се движи през родовия канал.Силното разпъване и скъсване може да изисква шевове.Това разпъване и скъсване също може да аргументи уязвимост или пострадване на тазовите мускули, които управляват функционалностите на урината и червата. По преценка на доктор, може да се наложи епициотомия, което е контролилано уголемение на вагината, посредством отрязване. Често възобновяване след такава операция е дълго и мъчително, защото слабините са изключително сензитивна зона. Не са редки случаите, когато при напрягане и слизането на плода надолу, се случва опашната коста да бъде натъртена или спукана, което води до болежка и дискомфорт дълго време след родилния развой.

Изследване от 2018 година в списаниетоPLOS Medicineустанови, че дамите, които са родили вагинално, са по-склонни да получат уринарна инконтиненция (изтичане на урина, когато кашлят, кихат или се смеят) и да имат пролапс на тазовите органи, което значи, чеедин или повече органи се свличат в таза, спрямо дами, които са родили посредством цезарово сечение.

Вагиналното раждане може да аргументи продължителна болежка в перинеума, региона сред вагината и ануса.

Ако една жена е имала дълготрайно раждане или в случай че бебето е огромно, бебето може да се нарани по време на самия развой на вагинално раждане, което да докара до наблягане на скалпа или фрактура на ключица.

Цезарово сечение: ПЛЮСОВЕ

Една жена може да избере цезарово сечение, в случай че изпитва голямо безпокойствие по отношение на вагинално раждане, което може да повлияе на прекарването й от раждането.

Жените, които са родили секцио, са по-малко склонни дастрадат от уринарна инконтиненцияи пролапс на тазовите органи спрямо дамите, които раждат вагинално.

Хирургичното раждане може да бъде планувано авансово, което го прави по-удобно и предвидимо от вагиналното раждане.

Ако бебето или майката са в заплаха, цезаровото сечение може да бъде животоспасяващо.

Цезарово сечение: МИНУСИ

Цезаровите разрези нормално изискват по-дълъг болничен престой - приблизително четиридо шест дни.Периодът на възобновяване също е по-дълъг и може да има повече болежка и дискомфорт в корема, защото кожата и нервите към хирургичния белег се нуждаят от време, с цел да заздравеят, постоянно най-малко два месеца.

Цезаровото сечение усилва риска от неразположения след раждането като болежка или зараза на мястото на разреза.

Цезаровото сечение включва нараснал риск от загуба на кръв, защото червата или пикочния мехур могат да бъдат засегнати по време на интервенцията или може да се образува кръвен съсирек.

Жените, които са претърпели цезарово сечение, са по-малко склонни да стартират ранно кърмене спрямо дамите, които са родили по натурален път.

Жените са три пъти по-склонни да умрат по време на раждане със секцио, в сравнение с по време на вагинално раждане, което се дължи най-много на кръвни съсиреци, инфекции и затруднения от упойка.

Възможно е също по този начин при последващи бремености да има по-голям риск от бъдещи затруднения на бременността, като аномалии на плацентата и руптура на матката, което се случва, когато матката се раздира по линията на белега от предходно цезарово сечение.Рискът от проблеми с плацентата продължава да се усилва с всяко цезарово сечение, на което се подлага дамата.

Според проучване от 2019 година, оповестено в списание Allergy, Asthma & Clinical Immunology,бебетата, родени посредством цезарово сечение, може да имат проблеми с дишането при раждането и даже в детството, като да вземем за пример астма.

Изследване от 2018 година, оповестено в списаниетоPLOS Medicine,установи, че има по-висок риск от мъртво раждане, когато дамите изберат цезарово сечение.

По време на цезарово сечение има дребен риск бебето да бъде засегнато от скалпела по време на интервенцията и да се нарани като цяло. Някои изследвания, включителноизследване от 2020 година на повече от 33 000 женипредполагавръзка сред бебетата, родени посредством цезарово сечение, и по-големия риск от затлъстяване и развиване на диабет вид 2 като деца и като възрастни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР