Базираната във Виена Енергийна общност ще блокира сръбския тръбопровод, в

...
Базираната във Виена Енергийна общност ще блокира сръбския тръбопровод, в
Коментари Харесай

Фрогоко: Парите за ”Турски поток” трябва да се усвоят бързо, от наши хора

Базираната във Виена Енергийна общественост ще блокира сръбския водопровод, в който би трябвало да влезе газа от Турски поток, изтече тези дни информация. Чудно е тогава, за какво Газпром потегля на такава случка в Сърбия - няма по какъв начин те да не са наясно с това. Тогава остава единствено едно пояснение - парите за градеж на газопровода би трябвало да се усвоят. И то бързо, и от наши хора, разясняват специалисти.
" Газпром " отново стъпва изкривено. Сърбия не е член на Европейски Съюз, само че би трябвало да се подчинява на енергийното законодателство на Европейски Съюз, тъй като е член на основаната във Виена Енергийна общественост, която сплотява Евросъюза със страните от Западните Балкани за основаване на общ енергиен пазар. Няма по какъв начин " Газпром " да е мажоритарен притежател на директния газопровод през Сърбия и по него да тече съветски газ.

Очаква се сръбският сектор да бъде приключен до 15-ти декември тази година. Сърбия към този момент разгласи, че планът е значим за нейната стопанска система.

Проектът „ Турски поток “ би трябвало да доставя газ за Европа през Турция, България, Сърбия и Унгария. От България и Унгария не е имало молби за освобождение от разпоредбите на Европейски Съюз.

Не е в пълномощията на Европейската комисия да дава лицензи и позволения. Това съобщи пред радио " Свободна Европа " почитан представител на Европейска комисия по отношение на поисканите от съветския министър председател Дмитрий Медведев гаранции от Брюксел за продължението на газопровода " Турски поток " през България.

" Ролята на Комисията е да ползва договорите, в този случай - да подсигурява, че законодателството на вътрешния газов пазар се ползва прецизно от страните членки, без значение от вноса и енергийната инфраструктура ", разяснява представителят на Европейска комисия.

Премиерът и енергийният министър Петкова не споделят, че ще строим „ Турски поток”. Тръбите били част от хъб „ Балкан”. Но в това съгласно специалистът Васко Начев има много неясноти и несъответствия - сред това изказване и действителността. Газопроводът, който ще минава и се построява сега в Сърбия е на 100% запазен от „ Газпром”. Тогава, кой е този състезател, който ще желае да взе участие на въпреки и виртуалната търговия през газоразпределителния център? Входовете и изходите де факто са блокирани от един единствен състезател и неговото име е „ Газпром”, безапелационен е специалистът.

Камен Софийски

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР