Базираната в Ню Йорк компания “NewsGuard”, която проучва и следи

...
Базираната в Ню Йорк компания “NewsGuard”, която проучва и следи
Коментари Харесай

250 нови сайта за фейк новини станаха рупор на кремълската пропаганда

Базираната в Ню Йорк компания “NewsGuard”, която изследва и следи подправената информация в интернет, е идентифицирала 250 уеб страницата, които интензивно популяризират съветска дезинформация за войната, като десетки от тях са основани през последните месеци. Тенденцията наподобява е в отговор на решението на Европейски Съюз да забрани телевизионния канал “Russia Today” и осведомителната организация “Sputnik”.

Около половината от уеб страниците са на британски език, други са на френски, немски или италиански. Много от тях са основани доста преди войната, само че не са били категорично свързани с Москва, до момента в който внезапно не стартират да разгласяват прокремълски послания, споделят специалисти. Сред разказите, които могат да бъдат срещнати на тези уеб сайтове, са изказванията, че Украйна е провела серия от смъртоносни военни офанзиви, с цел да получи поддръжка от международната общественост, и че украинските бежанци правят закононарушения в Германия и Полша.
Видеоклипове на “Russia Today” се популяризират с ново лого

Освен това Европейският център за битка с дезинформацията оповестява, че видеоклиповете на “Russia Today” не престават да се споделят в обществените медии, само че с друго лого или без такова.

" Вместо да вкарат ефикасни системи за модериране на наличието, обществените мрежи се пробват да играят на котка и мишка с дезинформационния уред на Кремъл ", споделя Феликс Карт, старши съветник в английската неправителствена организация “Reset”.

Експертите са открили и уеб страници, които популяризират проукраинска агитация, по-специално градската легенда за военния водач с название " Призракът на Киев ", само че броят на тези уеб сайтове е доста по-малък от проруските.

Съдът в Люксембург отхвърля желае на “Russia Today”

В края на месец юли Съдът на Европейския съюз в Люксембург отхвърли желае, подаден от “RT France” против Съвета на Европейски Съюз, поради възбраната на канала да излъчва в Европейската общественост.

Съдът в Люксембург заключава, че Съветът на Европейски Съюз е удостоверил, че “RT France” " интензивно поддържа съветската политика на дестабилизация и експанзия " против Украйна. Освен това каналът е излъчвал информация, която оправдава войната на Русия против Украйна и може да съставлява забележителна опасност за публичния ред и сигурността на Европейски Съюз, декларира съдът в Люксембург.

На 1 март Съветът на Европейски Съюз реши да забрани излъчването на “Russia Today” на британски, немски, френски и испански език, както и на съветската осведомителна организация, обвързвана с Кремъл, “Sputnik”. Основанието за решението беше, чеРусия популяризира агитация по тези канали, с цел да оправдае експанзията си против Украйна, и по този метод заплашва публичния ред и сигурността на Европейски Съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР