Байдън призовава републиканците да спазят думата си относно правителственото финансиране и помощта за Украйна

...
Президентът Джо Байдън в неделя призова републиканците в Камарата на
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън в неделя призова републиканците в Камарата на представителите – особено председателя Кевин Маккарти – да удържат на думата си относно правителственото финансиране и помощта за Украйна, след като той подписа законопроект, който на косъм избегна спирането.

Говорейки от Белия дом, Байдън похвали сделката, която законодателите постигнаха и той подписа закона само минути преди финансирането да изтече в полунощ в неделя. Президентът добави, че същият провлачен, изчерпателен процес не е необходим за следващия кръг от преговори преди крайния срок от 17 ноември, за да остане правителството отворено.

„Писна ми и съм уморен от това да играя на ръба. Същото е и с американския народ“, каза Байдън.

Президентът призова ръководството на Републиканската партия в Камарата на представителите да приеме законопроекти за годишни бюджетни кредити в съответствие с това, което Маккарти и Байдън се споразумяха по-рано тази година по време на спора за повишаване на тавана на дълга на САЩ. Байдън често е критикувал говорителя, че се е отказал от това споразумение, като е предлагал съкращения на разходите, които надхвърлят договореното в тези преговори.

Байдън също така призова Маккарти и други републикански лидери да изпълнят ангажимента си да проведат самостоятелно гласуване относно финансирането на Украйна, тъй като тя се опитва да се пребори с руска инвазия.

Президентът призна липсата на финансиране за Украйна в законопроекта, който подписа в събота вечерта, но каза, че не може да оправдае причиняването на болка на милиони американци чрез затваряне на правителството. Той се опита да увери Украйна и съюзниците на САЩ, че американската подкрепа е непоколебима.

„Надявам се моите приятели от другата страна да удържат на думата си относно подкрепата за Украйна. Те казаха, че ще подкрепят Украйна на отделно гласуване“, каза Байдън. „Не можем при никакви обстоятелства да позволим американската подкрепа за Украйна да бъде прекъсната.

След забележките си Байдън отказа да коментира предстоящата драма около председателството на Маккарти, след като представителят Мат Гетц каза пред CNN по-рано през деня, че ще предприеме действия за отстраняване на говорителя още тази седмица. Байдън също така не каза дали смята, че може да се довери на Маккарти в бъдещи преговори, като каза само, че се надява калифорнийският републиканец да има поучителен опит по време на събитията през последните няколко дни.

„Току-що сключихме (сделка) за Украйна. Така че ще разберем“, каза Байдън в отговор на репортерски въпрос.

Все пак беше ясно, че Байдън е раздразнен от почти пропуска на спиране. Той нарече сделката „произведена криза“, която би причинила на милиони американци „ненужна болка“.

„Истината е, че на първо място не трябва да сме тук“, каза Байдън. „Не трябваше да стигаме до тук на първо място.“

Но, добави президентът, той не разчита на републиканците да работят бързо, за да запазят правителството отворено след 17 ноември.

„Не си правя илюзии, че ще се върнат отново“, каза той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР