Бавноходките – най-издръжливите микроскопични животни на Земята - вече имат

...
Бавноходките – най-издръжливите микроскопични животни на Земята - вече имат
Коментари Харесай

Съживиха микроскопично животно, прекарало 24 000 години в сибирската вечна замръзналост

Бавноходките – най-издръжливите микроскопични животни на Земята - към този момент имат конкуренция. И Bdelloid rotifers могат да преживеят изсушаване, заледяване, апетит и даже условия с ниско наличие на О2. Сега учени оповестиха, че са съживили едно от тези ротифери, прекарало последните 24 000 години в сибирската безконечна заледеност.

Невероятните наблюдения са оповестени в Current Biology.

Изследователите са взели проби от безконечната заледеност на дълбочина от 3,5 м и постепенно са сгрели тестът. Това е довело до възкресяването на няколко микроскопични организми, в това число на тези дребни животинки.

„ Нашето доказателство е най-категоричното досега, което демонстрира, че многоклетъчните животни могат да устоят в криптобиоза – положение на изключен метаболизъм - в продължение на десетки хиляди години “, споделя съавторът на изследването Стас Малавин от Института за физиохимически и биологически проблеми в почвознанието в Русия.

Екипът е специализирал в проучването на замръзнали организми във безконечната заледеност. Той е извлякъл тестът извънредно деликатно. Предвид обстоятелството, че тези животни са в действителност устойчиви, е било от значително значение тестът да не се замърси с по-скорошни пластове. Възрастта на безконечната заледеност, както и на животните, замръзнали в нея, е избрана и чрез други способи, в това число радиовъглеродно датиране.

Според научната литература ротиферите могат да оцелеят до 10 години в замръзнало положение. Очевидно механизмите, които им разрешават да устоят на сходни условия, действат даже по-добре, в сравнение с някой изобщо е предполагал.

Учените не са сигурни по какъв начин това животинче, както и други сходни организми, могат да защищават своите кафези и органи от ледените кристали, които се образуват по време на процеса на заледяване. Животните би трябвало да бъдат раздрани, само че не са. Докато постепенно замръзват, нещо извънредно необичайно евентуално се случва в тези дребни животни.

„ Изводът от всичко това е, че многоклетъчните организми могат да бъдат замразявани и съхранявани в продължение на хиляди години, а по-късно – съживени. Това е фантазия на голям брой писатели на научна фантастика – споделя Малавин. – Разбира се, колкото по-сложен е организмът, толкоз по-трудно е да се резервира жив в замръзнало положение. В момента при бозайниците това не е допустимо. И въпреки всичко, прекосяването от едноклетъчен организъм до организъм със стомашно-чревен тракт и мозък, въпреки и миниатюрен, съставлява огромна крачка напред. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР