Басманният районен съд в Москва постанови рускaта журналистка, отразявалa съдебните

...
Басманният районен съд в Москва постанови рускaта журналистка, отразявалa съдебните
Коментари Харесай

Русия вкара в затвора журналистката, която засне последното видео на Алексей Навални

Басманният областен съд в Москва постанови рускaта журналистка, отразявалa правосъдните процеси против починалия опозиционен политик Алексей Навални и други дисиденти, да остане в ареста най-малко до 28 май.

Антонина Фаворска, разпозната от правосъдните чиновници и като Антонина Кравцова, e упрекната в екстремизъм - закононарушение, което се санкционира с до шест години затвор.

„ Медиазона “ оповестява, черазследването против Фаворска е обвързвано с активността на придвижването на опозиционера Алексей Навални, който почина в съветски затвор на 16 февруари.

Фаворска от години отразява правосъдните процеси свързани с Навални.

Именно тя снима последното видео, на което се вижда, че съперникът е към момента жив, на 15 февруари по време на правосъдно съвещание.

Според „ Медиазона “ тя е била задържана на 17 март, няколко часа откакто положила цветя на гроба на Навални, а по-късно е била упрекната от следствието в Москва за съмишленичка на Фонда за битка с корупцията.

SOTAvision journalist Antonina Favorskaya was arrested in Moscow on charges of “participation in an extremist organization. ”

The investigation claims that she published some posts on the platforms of the Anti-Corruption Foundation, founded by Alexei Navalny

Video: Mediazona
— Mediazona English (@mediazona_en)
Организацията на Навални е класифицирана като " екстремистка " от съветската правосъдна система. Полицията в Москва арестува стотици жители, които се пробват да почетат гибелта на опозиционера.

В нощта на 27 против 28 март домът на Антонина Фаворска е бил претърсен два пъти, след което тя още веднъж е отведена за разпит.

Претърсено е и жилището на родителите ѝ, оповестява юристът ѝ Михаил Бирюков, представен от СОТАвижън.

" Дори да отхвърлим фалшивостта на обвиняването, същността му остава - журналистката е упрекната в журналистическа активност ", написа в Х нейна отбрана говорителката на Навални Кира Ярмиш.

Средства за масова информация пишут, что Антонину Фаворскую обвинили в изявления «постов на платформах ФБК». Фаворская ничего в ФБК не публиковала, само че дори если отбросить лживость обвинявания, останется его суть - журналистку обвиняют в журналистской деятельности. Удивляться не приходится, само че какой же мрак
— Кира Ярмыш (@Kira_Yarmysh)
Задържането ѝ съответства с първата годишнина от ареста на Еван Гершкович, 32-годишният кореспондент на " Уолстрийт джърнъл ", който чака развой в известния московски затвор " Лефортово ".

Гершкович стана първият американски публицист, арестуван по обвиняване в шпионаж в Русия от края на Студената война. Той бе задържан в Екатеринбург, град на 1, 800 км източно от Москва, на 29 март 2023 година Той отхвърля обвиняванията.

Правителството на Съединени американски щати упорства, че Гершкович е арестуван непозволено, а публични лица упрекнаха Москва, че употребява журналиста като пионка за политически цели.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР