„Баскетболна Мека“: Страстите за Световното първенство на ФИБА се вдигат в съдомакини Филипините

...
Манила, Филипините – С началото на Световното първенство по футбол
Коментари Харесай

Манила, Филипините – С началото на Световното първенство по футбол през 2023 г. във Филипините, съдомакини на първенството заедно с Индонезия и Япония, в петък лудите по баскетбола филипинци на арена северно от столицата Манила поставиха рекорд на FIBA ​​за посещаемост на един мач от 38 115 фенове за първия мач на домакините срещу Доминиканската република.

Той засенчи предишния рекорд от 32 616 зрители на финала на Световната купа през 1994 г. в Торонто, Канада, където САЩ победиха Русия за третата си титла.

Подвигът не е изненада за Филипините, където баскетболът е дълбоко вкоренен в културата.

Във всеки квартал има баскетболни игрища, където местните жители играят топка в своите джапанки и носят фланелките на любимите си играчи от НБА.

Главната лига на страната, Филипинската баскетболна асоциация (PBA), има солидна база от страстни фенове, докато филипинците също са запалени фенове на НБА. Фейсбук страницата на НБА наброява девет милиона последователи от Филипините, което я прави най-значимата онлайн фен база извън Съединените щати.

Родителите кръщават децата си на играчи от НБА, както се вижда от сегашната група от колежани на Филипините – Рей Алън Торес, Стив Наш Енрикес и ЛеБрон Лопес.

Не е чудно, че топ баскетболистите и звездите от НБА са нетърпеливи да бъдат в среда, която почита техния спорт като религия.

„Баскетболната среда е страхотна във Филипините, всеки, който е израснал в баскетболния кръг, знае, че идвайки тук, ще видите страстта на широката публика“, каза главният треньор на Нова Зеландия Tall Blacks Перо Камерън в пресконференция на отбора. „Това е Меката на баскетбола.“

И тъй като Манила организира финалния кръг на Световното първенство по футбол през 2023 г. от 5 до 10 септември, спортисти и фенове могат да очакват да се създаде още баскетболна история.

Квалифицирани групи за Световно първенство по баскетбол на FIBA

Грандиозно завръщане у дома

Баскетболът е въведен във Филипините през 1910 г. от американски колонизатори, които преработват образователната система на страната и включват спорта в учебната програма. След това Филипините постигнаха ранен успех в азиатските състезания, спечелвайки шампионата по баскетбол на Далекоизточните игри през 1913 г., което послужи като трамплин за популярността на спорта в страната.

Оттогава медиите широко отразяват спорта от печатни издания до излъчвания до такава степен, че хардкор феновете следят религиозно новините за перспективите на масовия баскетбол.

Не само мачовете за Gilas Pilipinas, както е известен националният отбор, се разпродадоха като топъл хляб, но филипинците напълниха залата на Mall of Asia (MOA), където ще се проведе и финалният кръг, за първия мач на САЩ срещу Нова Зеландия, тъй като организаторите обявиха, че билетите за един мач са на цена от 499 песо ($8,81).

Това накара филипинците, нетърпеливи да гледат препълнения с играчи отбор на САЩ от НБА, да се наредят на опашка, дълга почти половин километър.

Междувременно първият мач на Gilas Pilipinas срещу управлявания от Карл-Антъни Таунс Доминиканска република включваше завръщането у дома на любими на феновете филипински играчи, които представляват флага в големите лиги по света.

Филипинско-американският играч от НБА Джордан Кларксън от Юта Джаз продължи да бъде ключов играч, тъй като отбеляза най-висок резултат от мача от 28 точки, 7 борби и 7 асистенции, за да помогне на 40-ия класиран Филипините да остане в обсега на 23-ия класираха Доминиканската република, преди да загубят с 87-81.

Въпреки че Филипините могат да се похвалят с бронза от Световното първенство през 1954 г., те се борят да достигнат международните си колеги в съвременната епоха. Но представянето от пети до пети срещу Доминиканската република изненада феновете на Gilas и ги накара да се гордеят.

„Трябва да се дължи на предимството на домакинския корт и на таланта на целия отбор [че играха добре]“, каза филипинският фен Елиз Кабахар пред Al Jazeera. „Така че не става въпрос само за Джордан Кларксън, но и за поддържащия актьорски състав на Джун Мар Фахардо, Дуайт Рамос и качествените минути на Кийфър [Равена] и Скоти Томпсън.“

Кларксън, който проследява своето филипинско наследство от баба си по майчина линия, направи своя дебют в националния отбор на Азиатските игри през 2018 г. в Джакарта, Индонезия, където изведе Гилас до най-доброто им класиране от пето място от 16 години. Звездата на джаза зае мястото на единствения натурализиран играч в списъка на Световното първенство на FIBA, след като придоби своя филипински паспорт след 16-годишна възраст.

Друг играч, празнуващ завръщането си у дома във филипинския отбор, беше 2,2-метровият вундеркинд Кай Сото, който е първият местен филипинец, играл в Лятната лига на НБА през 2023 г.

21-годишният дебютира в Лятната лига за Орландо Меджик – най-високото му постижение, откакто напусна Филипините през 2019 г., за да преследва мечтата си от НБА.

Други големи имена на играчи отвъд океана включват опората на националния отбор Кийфър Равена, който играе за Шига Лейкстарс в японската B лига, и 25-годишният Ренц Абандо, който спечели шампионата на Корейската баскетболна лига (KBL) през 2023 г. с Anyang KGC , KBL Slam Dunk шампионата и 3×3 All-Star Game тази година.

Главният треньор на Джилас Чот Рейес, който ръководи отбора на Филипините в кампанията им за Световното първенство през 2014 г., е уверен, че всеки играч в отбора ще бъде голям принос за останалата част от отбора.

„Както бих искал да кажа: „Силата на глутницата е вълкът, по същия начин, по който силата на вълка е глутницата“. Така че няма да става въпрос само за Джордан [Кларксън], както никога не е било за [натурализирания играч] Андрей [Блаче] през 2014 г.,” каза Рейес на пресконференцията преди мача.

Почитане на филипинските корени

Филипинците също се гордеят със своята диаспора, която е голяма на световната сцена – така че старши треньорът на филипинско-американския Маями Хийт Ерик Споелстра спечели сърцата, като феновете знаят повече за него от текущия списък на играчи от САЩ.

Сполстра, помощник-треньор на отбора на САЩ, беше развълнуван, когато ФИБА обяви, че отборът му ще играе всичките си мачове в Манила.

„След като разбрахме, че играем в Манила, не можех да повярвам“, каза Споелстра пред медиите, след като тренираше 40 млади състезатели по топка – момчета и момичета – в клиника на НБА.

„Това ще бъде наистина страхотно, да мога да се свържа отново със семейството си, а освен това имам много приятели и не съм успял да ги видя от последния път, когато бяхме тук.“


Отгледан в Орегон от майка си филипинка – родом от Сан Пабло, Лагуна – любовта към баскетбола беше голяма част от възпитанието му и той мечтаеше да играе във Филипинската баскетболна асоциация (PBA) – най-добрият професионалист в страната лига.

„Семейството ми [от Филипините] изпращаше VHS касети с игрите на PBA и току-що видях колко луди бяха тълпите. Казах си: „Искам да направя това“, каза 52-годишният играч, който в крайна сметка стана играч-треньор във втородивизионния клуб на баскетболната Бундеслига TuS Herten в Германия, преди да му бъде предложена позиция в Маями Хийт.< /p>

Но тъй като той постигна по-голям успех като треньор, извеждайки Хийт до две титли в НБА, той се върна на филипинския баскетбол, като организира тренировъчни лагери винаги, когато посещава страната, за да вдъхнови следващото поколение филипински футболисти.

В процеса Spoelstra споделя своето филипинско наследство с хората, с които работи, така че те да разберат страстта на филипинците към баскетбола.

„В моята кариера идвам тук през лятото и обикновено се опитвам да доведа двама или трима членове на персонала, само за да могат да разберат моята история, какво е важно за мен и също така да изпитат нивото на ентусиазъм за баскетбола тук,“ той каза. „Забавлявахме се много и съм развълнуван, че мога да бъда тук сега с програмата на САЩ, състезавайки се на най-високо ниво.“


PBA е една от най-добрите дестинации за застаряващи бивши играчи от NBA. По време на медийната конференция преди турнира Джейлън Брънсън от САЩ беше изненадан да научи, че баща му Рик е имал един мач с екипа на Barangay Ginebra в PBA Governor's Cup през 1998 г.

„Това е лудост. Баскетболът отвори много места за мен и семейството ми. Така че да знам, че татко е бил тук, това е специално, преживяването е нещо, което можем да свържем заедно,” каза Брънсън на пресконференцията в САЩ преди турнира.

Филипините се изправят срещу Ангола във втория си мач от Световното първенство в неделя, надявайки се да върнат своя турнир на релси.

„Домакинството на Манила на Световното първенство по футбол означава много за мен, защото веднъж в живота си се случва да станеш свидетел на страната, която е домакин на международно събитие като това“, каза филипинката Елиз Кабахар пред Al Jazeera.

„Почувствах, че не трябва да пропускам това събитие и затова съм тук, за да подкрепя не само Филипините, но и Световната купа.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР