Баската сепаратистка организация ЕТА обяви, че е на път да

...
Баската сепаратистка организация ЕТА обяви, че е на път да
Коментари Харесай

Баските сепаратисти са на път да приключат дебата за разпускането на ЕТА

Баската сепаратистка организация ЕТА разгласи, че е на път да завърши почналия сред членовете ѝ спор за саморазпускането си, съобщи Франс прес, цитирайки официално съобщение, оповестено в онлайн-изданието „ Гара “.

 © Българска телеграфна агенция / АРХИВ
„ Конфликтът продължи прекомерно доста десетилетия и през последните години се опитваме да оставим зад себе си този цикъл “, написа незаконната организация, упреквана за 829 жертви в Испания и Франция до 2010 година. „ Тази година е специфична, тъй като процесът на дебатите е на път да завърши “, прибавя ЕТА във връзка баския народен празник.

През 2011 година ЕТА се отхвърли от насилието и през април 2017 година разгласи, че ще се разоръжи. След това организацията разгласи, че води вътрешен спор за бъдещето си, а през февруари тази година заяви, че е призовала членовете си да гласоподават за разпускането ѝ. Според разнообразни източници това може да се случи още преди началото на лятото.

ЕТА е основана в Испания през 1959 година по време на диктатурата на Франсиско Франко. През 1969 година тя стартира серия от атентати, които се ускориха през 80-те години след завръщането към демокрацията. ЕТА е включена в листата с терористични групировки на Европейски Съюз, само че декларира в официалното съобщение си, че " не е желала война ". " Тя ни беше наложена и за жалост, ние баските се видяхме принудени да грабнем оръжията ".
 Баската сепаратистка организация стартира да се разоръжава Баската сепаратистка организация стартира да се разоръжава
Баската сепаратистка организация ЕТА стартира да се разоръжава. Инициативата е на самата терористична формация, която към този момент съобщи на френската полиц...

" Хиляди подкрепяха ЕТА или бяха членове. Те ще продължат и в бъдеще да се борят за свободата на Страната на баските ", акцентира незаконната организация.

Испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо не реагира директно на официалното съобщение. Той обаче съобщи в официално съобщение за стратегия, целяща да поддържа спомените за тероризма измежду учениците, че каквото и да прави ЕТА, убийците са тези, които правят убийства, а убитите са жертви.

Мадрид и Париж желаят разпускането на организацията и отхвърлят да договарят за ориста на към 250 намиращи се в пандиза нейни членове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР