Бащата на Махса Амини, 22-годишното момиче, чиято смърт доведе до

...
Бащата на Махса Амини, 22-годишното момиче, чиято смърт доведе до
Коментари Харесай

Бащата на починалото в ирански арест момиче: Властите лъжат - Свят

Бащата на Махса Амини, 22-годишното момиче, чиято гибел докара до вълна от митинги в Иран, упрекна управляващите в неистина и прикриване на аргументите за гибелта й. 

В изявление за BBC Persian Амджад Амини изясни, че не му е било разрешено да види отчета от аутопсията на щерка си и отхвърли тя да е била с влошено здраве, както настояват управляващите. 

по-рано този месец от моралната полиция, която ползва строги правила в ислямската република, изискващи от дамите да покриват косите си и да носят свободни облекла на публични места. Органите на реда отхвърлиха съмненията, че тя е била бита. Версията им е, че дамата просто е паднала, до момента в който е чакала с други арестувани дами.

Младата жена беше задържана от моралната полиция за погрешно и неподчинено на шариата носене на хиджаб. Иранските управляващи настояват, че Амини не е била бита, а е получила " неочаквана сърдечна непълнота ", откакто е арестувана.

Бащата на Махса добави, че 17-годишния й брат е бил с нея, когато е арестувана. " Синът ми беше с нея. Молил се е да не я задържат, но и него са удряли. Помолих ги (властите - бел. ред.) да ми покажат телекамерите на чиновниците по сигурността, само че ми дадоха отговор, че камерите са изтощени. “

Според иранските управляващи момичето е било облечено в неприлични облекла по време на ареста си, само че татко й отхвърля това.

Амджад Амини добави, че неведнъж е бил възпрепятстван от медицинския личен състав да види тялото на щерка си след гибелта й. " Исках да видя щерка си, само че не ме пуснаха ", сподели той. По думите му, когато изискал да види протокола от аутопсията, лекарят му споделил: " Ще напиша каквото желая и това няма нищо общо с теб ".

Бащата видял тялото на щерка си едвам откакто било приготвено за погребението и единственото, което било намерено, било краката и главата: " Имаше синини по краката й ". 

По думите му управляващите са дали обещание да проучат повода за пострадванията, само че по този начин и не е получил отговор от тях по-късно: " Те ме подцениха. Сега лъжат ".

В по-ранно изказване Мехди Фарузеш, общоприет шеф на правосъдната медицина на Техеран, съобщи, че " не са следени пострадвания по главата и лицето, нито натъртвания към очите или фрактури в основата на черепа на Мехса Амини ", както и че няма признаци на вътрешни пострадвания.

Амджад Амини назова неистина и изказванията на Фарузеш, че младата жена е претърпяла мозъчна интервенция на осемгодишна възраст: " Те лъжат. Тя въобще не е била в болница през последните 22 години, с изключение на поради простуда. Никога не е претърпявала интервенция ". 

От BBC Persian са разговаряли с двама от съучениците на Махса Амини, които са декларирали, че не знаят в миналото да е била в болница преди. Баща й отхвърля и друго изказване - че неведнъж е колабирала, до момента в който е работила в магазин. 

Махса е трябвало да стартира да учи в университет идната седмица. Пътуването на фамилията до Техеран е трябвало да бъде последната им отмора преди началото на курса й.

" Тя искаше да учи микробиология. Искаше да стане доктор – това беше фантазията й, която в никакъв случай няма да се сбъдне ", сподели Амджад Амини и добави, че на 20 септември момичето е щяло да стане на 23 години. 

През последните пет дни по време на общо 17 души, съобщи BBC Persian.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР