Баща ми - големият скулптор Георги Чапкънов, се намира в

...
Баща ми - големият скулптор Георги Чапкънов, се намира в
Коментари Харесай

Тодор Чапкънов: Баща ми береше душа

" Баща ми - огромният ваятел Георги Чапкънов, се намира в приют в компанията на художника Иван Вукадинов и Боян Радев. Тримата са дружно на едно място. В момента татко ми е на интензивна рехабилитация. Беше доста зле, откакто изкара ковид. Беше на ръба. Не можеше да седи и губеше схващане. Положението бе в действителност съдбовно. Сега към този момент върви независимо и рисува ", съобщи огромният наследник на създателя - Тодор Чапкънов.

" Благодарение на грижите, които се поставят за него, както и на упражненията, които прави 5 дни в седмицата, има позитивни резултати. Надявам се скоро да се върне към това, което е бил, преди да го сполети коронавирус. Надявам се да успеем да създадем най-малко една вечеря или обяд дружно за 80-годишният му празник, който е на 24 януари ", призна наследникът.

" Поех по различен път, друг от неговия. Това бе доста елементарно решение. Бях на 6-7 години, когато татко ми видя една моя рисунка. Думите му бяха: “Ще си намериш нещо друго ”. Човекът доста рано видя, че не ме бива в рисуването и аз го послушах, тъй като нямаше смисъл. Вместо да ме ръга да отивам на уроци и да върша нещо, което очевидно не е за мен. И по този начин потеглих по други пътища.

Баща ми има достижения, колкото искаш. Той има неограничен гений. Винаги е имало друго отношение към мен. Хората чакат, че щом това е основата, на която си стъпил, ти самият би трябвало да си приел същия мироглед към изкуството. Като кажа: “Ето това го е правил татко ми ”, множеството хора, с които работя или снимаме филми в София да вземем за пример, се впечатляват извънредно доста. Това, което аз правя, става по-разбираемо за тях. Защото въпреки всичко и аз имам артистична специалност ", добави Тодор.

" Не, в никакъв случай не съм му помагал при основаването на някоя от скулптурите. Единственото, което съм правил, е обвързвано със завършването на дипломния ми филм, който бе за основаването на “Света София ”. Досега не е показван на никое място, тъй като е основан единствено за дипломната ми работа. Сега обаче сме извадили няколко минути, които по време на юбилейната галерия ще покажат процеса, който стои зад основаването на монумента отпреди 20 години.

Би трябвало да бъде открита на 14 февруари и да остане 3 месеца в Националната художествена изложба. Ще бъде ситуирана в 4 зали и ще бъдат показани единствено и само творби на татко ми. Не знам тъкмо какъв брой произведения ще бъдат част от нея, само че може би са към 70. Има такива, които не са показвани до момента. Ходих особено до Италия и донесох гипсовия портрет на Фелини, който стоеше там в една леярна от 1992-а. Вече е тук, тъй че и той ще бъде изложен. Мисля, че ще бъде забавно и впечатляващо. Баща ми също ще участва на откриването ", съобщи пред " 24 часа " младият режисьор.

" Всичките ми направени филми са за непознати продукции. Аз нямам български пълнометражен филм. Още откакто приключих НАТФИЗ, по този начин се стекоха нещата, че започнах да работя за американска компания, която след това ми даде да дирижирам мой личен филм. След това последваха и още такива благоприятни условия, които доведоха до връзка с други хора както в Щатите, по този начин и в България.

Освен няколкото сериала, които направих тук, измежду които 6 епизода на “Дървото на живота ” и “Скъпи наследници ”, не можах да намеря верния метод или може би врата, с цел да направя пълнометражен български филм. Кандидатствал съм неколкократно, само че без необикновен триумф.

Киното би трябвало да бъде най-възприетото изкуство, което да доближава до най-вече фенове. Обикновено това се прави за зрителски интерес. Тук обаче концепцията е на назад. Едва ли не зрителският интерес е спомагателен бонус. На филмите, които съм правил, се гледа по този начин, все едно съм приключил просто някаква занаятчийска работа, а не че съм вложил гений, предпочитание и мисъл ", споделя Чапкънов-младши.

" Не можах да виждам кино лентата на Максим Генчев “Ботев ”. Не мога да заема някава безапелационна позиция. Напоследък всеки разяснява всичко, без да знае защо тъкмо става въпрос и без да си направи труда да се позаинтересува повече за него. Аз не съм от тези хора. Не съм доста деятелен нито във фейсбук, нито в инстаграм. Не считам, че моето мнение е извънредно меродавно и доста значимо ", показа още Тодор Чапкънов и разкри: " Следващия месец отивам в Сърбия за подготвянето на една спортна сръбска драма. През лятото ми следва работа по различен план, който ще се снима в Чехия. Това още веднъж е американски филм. Развиват се нещата. Холандският филм, който снимах предходната година, през април ще има премиера в Нидерландия и потегля по екраните с изключение на там, също по този начин и в Щатите ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР