Бързото разрастване на нерегламентираното копаене на криптовалути може да доведе

...
Бързото разрастване на нерегламентираното копаене на криптовалути може да доведе
Коментари Харесай

Fitch: Нерегламентираното копаене на криптовалути носи рискове за енергийния сектор

Бързото разгръщане на нерегламентираното " копаене " на криптовалути може да докара до разстройства на енергийните пазари и отклонение на запаси от електрификацията на други браншове, изключително в разрастващите се пазари, съгласно специалисти от организацията за кредитен рейтинг Fitch, написа ТАСС.

Ръстът на световното търсене на криптовалути и високодоходното " копаене " през 2021 година сътвориха екосистеми, които към този момент употребяват почти 0,4-1% от международната електрическа енергия, отбелязва организацията. В същото време, електрическата енергия съставлява до 90% от разноските за " копаене " на криптовалути.

" Докато добивът на доста криптовалути е напреднал (в съпоставяне с истинските настолни инсталации) и в този момент изисква профилирано съоръжение, струващо хиляди долари, такива системи към момента са относително бързи за инсталиране или пренасяне ", споделят анализатори.

Това демонстрира изместването на добива от Китай, след възбраната за криптовалути през 2021 година (в страната се извършваше две трети от международния рандеман на биткойни през 2020 г.), към страни като Русия, Казахстан, Канада и Съединени американски щати. В същото време, тук-там новите съоръжения провокираха претоварване на енергийните мрежи и спирания на електроподаването, акцентира Fitch.

От своя страна, годишното търсене на електрическа енергия единствено за биткойни (чийто дял в крипто активите е към 40%) е сравнимо с потреблението на електрическа енергия в страни като Норвегия и Швеция, са пресметнали от Кеймбриджиския център за различни финанси.
 В кои страни се употребяват най-вече криптовалути?
В кои страни се употребяват най-вече криптовалути?

Популярността им пораства

По този метод, заради неналичието на бистрота, неконтролираното повишаване на търсенето на електрическа енергия може да наруши работата на енергийния бранш. Причината е, че неналичието на бистрота затруднява планирането на вложения в разширение на мрежата и в производството на електрическа енергия, считат от Fitch.

Въпреки това, сюжет на трайна агресия на " копаенето " на криптовалути е малко евентуален, защото световните регулатори от ден на ден се концентрират върху криптовалутите, заради капацитета им за противозаконна приложимост. Регулаторите наблюдават и евентуалното влияние на криптвалутите върху стабилността на финансовите пазари, върху енергийните пазари и произлизащите от това екологични и обществени последствия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР