Бързо разпространяващият се горски пожар в Калифорния, САЩ е изпепелил

...
Бързо разпространяващият се горски пожар в Калифорния, САЩ е изпепелил
Коментари Харесай

15 603 акра гора в Калифорния са изпепелени от огромен пожар

Бързо разпространяващият се горски пожар в Калифорния, Съединени американски щати е изпепелил 15 603 акра (63 143.07 дка) и продължава бързо да гълтам земя. Той е неуправляем, признава противопожарната работа, представена от Би Би Си.

Около 6000 души са получили заповед за евакуация. Някои са отказали да изоставен. Унищожени са 10 постройки, вреди има по още 5. Други 3 271 са застрашени. Те включват домове и предприятия, съобщава Калифорнийският департамент по горско стопанство и противопожарна отбрана (Cal Fire). Около 2000 пожарникари работят на терен. Включени са самолети и булдозери. Гасенето е затруднено от стръмния терен, високите температури и ниската мокрота.

Разследват се аргументите за почналия в петък пожар, кръстен Oak Fire. В събота в калифорнийския окръг Марипоса беше оповестено изключително състояние. То разрешава да се освободи федерална помощ.

Мащабът на пожара бележи злокобното начало на сезона на горските пожари в Калифорния и формалните лица предизвестиха, че комбинацията от суша, климатични промени и прекалено разраснала се растителност основава обилни провокации и усилва вероятността пожарът да се популяризира бързо.

Голяма част от Съединените щати е обхваната от гореща вълна и допълнително от дузина щати са в действие предизвестия за горещини. Температурите в окръг Марипоса доближиха 38 градуса в неделя и се чака да останат високи през идващите няколко дни.

Националният парк Йосемити, който се намира на североизток от мястото, където гори Oak Fire, е дом на някои от най-големите и най-стари дървета секвоя в света. Секвоите бяха застрашени от различен пожар по-рано този месец, само че пожарникарите съумяха да ги спасят. В петък Горската работа на Съединени американски щати съобщи, че подхваща незабавни ограничения за отбрана на дърветата, в това число унищожаване на ниско ситуирана растителност, която може да подхрани пожарите, и други ограничения.

Изменението на климата усилва риска от горещо и изсъхнало време, което евентуално ще подхрани горските пожари.

Светът към този момент се е затоплил с към 1,1°C от началото на индустриалната епоха и температурите ще продължат да се покачват, в случай че държавните управления по света не понижат внезапно излъчванията.

Няколко европейски държавни управления се борят да овладеят десетки обособени горски пожари, които обгърнаха континента през последните седмици. Сред тях е Гърция, в България също има пожари.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР