Бързо и почти без дебат депутатите от Комисията по бюджет

...
Бързо и почти без дебат депутатите от Комисията по бюджет
Коментари Харесай

Бюджетната комисия одобри парите в общественото осигуряване за догодина

Бързо и съвсем без спор депутатите от Комисията по бюджет и финанси утвърдиха на второ четене параметрите на Държавното публично обезпечаване /ДОО/ за 2020 година.
От 1 юли 2020 година всички пенсии, отпуснати края на 2019 година, да се усилват с 6.7%, като от 1 юли през 2021г. и 2022г. пенсиите, отпуснати до 31 декември на миналата година, също се осъвременяват по „ швейцарското правило”.
За интервала 2020-2022 година тежестта на една година застрахователен стаж в пенсионната формула се резервира.
Депутатите утвърдиха и повишение на минималната пенсия на 250 лв. от 1 юли 2020 година, от което ще се възползват 800 000 пенсионери. Предложението за това пристигна след реализирано единодушие сред съдружните сътрудници ГЕРБ и „ Обединени патриоти “. Имаше и предложение тя да скочи 300 лв., отправено от Българска социалистическа партия, само че то не срещна утвърждението на болшинството.
Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст и обществената пенсия се резервират. Няма заложена смяна и в размера на осигурителните вноски.
Ръст бележи и минималният застрахователен приход на земеделските производители, който от идната година ще бъде 420 лв..
От 1 януари 2020 година минималната работна заплата се усилва на 610 лв., с наклонността през 2021 да стане 650 лв.. Проектът на бюджет на ДОО планува и нарастване с 10% на средствата за заплати на заетите в бюджетния бранш.
Предстои финансовите параметри на системата за публично обезпечаване за следващата година да бъдат дефинитивно утвърдени в пленарна зала.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР