Бързите кредити и заложните къщи измислиха начини как да заобиколят

...
Бързите кредити и заложните къщи измислиха начини как да заобиколят
Коментари Харесай

Вижте как небанковите институции заобикалят закона

Бързите заеми и заложните къщи измислиха способи по какъв начин да заобиколят разпоредбите, съгласно които не би трябвало да изискват по-високи лихви от тези, които имат право да събират по закон, написа „ Стандарт ".
Според поправките отпреди няколко години горната граница на лихвата, която компаниите за бързи заеми могат да желаят от потребителите, е пет пъти законната рента. За заложните къщи пък таванът на оскъпяването е 3%.
Небанковите институции, които отпускат заеми, обаче откриха метод да заобикалят закона. Те афишират ниски лихви, само че по-късно изискват от претендента за заем да показа гарант или банкова гаранция в период до три или пет дни. Тъй като нормално хората, които се възползват от този тип услуги, нямат опция за сходно нещо и постоянно даже са в сивата стопанска система, компанията предлага "улеснение " - нейно поделение да стане поръчител.
Първоначално, когато влезеш в уеб страницата на компанията и кликнеш върху нейния калкулатор, с цел да провериш какви вноски ще заплащаш върху дадена сума, те наподобяват напълно търпими и лихвите са напълно малко по-високи от банковите.
В момента, в който се съгласиш кредиторът ти да се трансформира в твой поръчител чрез друго негово сдружение, сумата набъбва от 50 до 100%. При начисляването на по този начин наречената "такса гаранция " се случва заем от 1000 лв. да се оскъпи по този начин, че най-после да се наложи да върнеш над 2000. Клиентът има право да откаже услугата и заема, само че доста от финансово притиснатите хора одобряват да се възползват от услугата. Единствените действително неоскъпяващи се заеми са рекламираните "първи заем до заплата " на някои от водещите компании в сектора, където можеш да получиш до 500 лв. и в случай че ги изплатиш до 30 дни, в действителност няма да се наложи да внасяш рента.
Заложните къщи, чиито лихви също бяха сложени в регулация, пък употребяват друга малка врата - с изключение на ниската рента те начисляват и "такса за предпазване ", която е по-висока от лихвата и не е регламентирана в нормативни документи.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР