Бързата мода вече няма да е на мода. Слага се

...
Бързата мода вече няма да е на мода. Слага се
Коментари Харесай

ЕК слага край на бързата мода и модела вземам, чупя, хвърлям

Бързата мода към този момент няма да е на мода. Слага се завършек на модела " вземам, употребявам, троша, мятам ". Текстилните произведения би трябвало да станат по-качествени и по-дълготрайни за прилагане. Производителите на облекла ще би трябвало да пускат нови сбирки по-рядко, а непродадените текстилни произведения няма да е позволено да се унищожават. Всяка година огромните предприятия ще би трябвало да афишират количествата непродадена стока, има ли артикули, които са дали за повторна приложимост, за вторично произвеждане или за преработване. На тези компании ще се не разрешава опцията да продават залежали и непродаваеми артикули на дребни сдружения, освободени от тези административни отговорности, и да ги кара те да унищожават текстила.

Производителите също по този начин ще би трябвало да рециклират изостаналата стока и получените материали още веднъж да се влагат в облекла, килими, завеси, тапицерии на мебели и други.

Това планува призната в края на март от Европейската комисия Стратегия за устойчиви и кръгови текстилни произведения, от която се чака до 2030 година да понижи доста въздействието на тази промишленост върху околната измежду.

Според анализите на Брюксел текстилното ползване в Европа заема четвърто място по влияние върху околната среда и изменението на климата след храните, жилищата и подвижността. То също по този начин е третата област с най-висока консумация на вода и земя и на пето място във връзка с потреблението на първоначални първични материали.

Предприетите от Еврокомисията дейности целят освен намаляването на бързооборотната мода и продажбата на некачествени евтини облекла " еднодневки ", както и повторното потребление на преработвания текстил, само че и предоставяне на гаранции на потребителите, че купуваните от тях артикули не съдържат нездравословни субстанции и и при производството им са зачетени обществените права на служащите и се опазва околната среда.

С ограниченията Европейска комисия желае да накара производителите да поемат отговорност за своите артикули по цялата верига за основаване на стойност, в това число когато те се трансфорат в боклуци. Така кръговата текстилна екосистема ще процъфтява и ще се управлява от задоволителен потенциал за новаторско преработване " до влакно ", а изгарянето и депонирането на текстилни произведения би трябвало да бъде сведено до най-малко, считат евроекспертите.

За да се случи това обаче, страните членки е добре да одобряват удобни данъчни ограничения за бранша на повторната приложимост и поправката на развалени текстилни произведения. В момента надвива консуматорското държание за покупка на нова дреха, вместо зашиване на скъсано или промяна на ципове.

По думите на изпълнителния заместник-председател за Европейския зелен пакт Франс Тимерманс тези ограничения ще разрешат на потребителите да пестят сила, да ремонтират, а не да заменят развалените артикули и да вършат образован екологичен избор, когато купуват нови артикули. " По този метод ще възстановим салдото в отношението си към природата и ще понижим уязвимостта си към разстройства в международните вериги на доставки ", счита той.

" Нашите оферти за кръгова стопанска система слагат началото на ера, в която продуктите ще бъдат проектирани по метод, който носи изгоди за всички, зачита рестриктивните мерки на нашата планета и опазва околната среда. Осигуряването на по-дълъг живот на телефоните, които използваме, на облеклата, които носим, и на доста други артикули ще спести пари на европейските консуматори. Освен това в края на виталния си цикъл продуктите няма да бъдат източник на замърсяване, а на нови материали за стопанската система, което ще намали зависимостта на европейските предприятия от вноса ", счита евроомисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс.

Предвижда се също по този начин потребителите да бъдат осведомени по какъв начин техните покупки въздействат на околната среда. Всички контролирани артикули ще имат цифрови паспорти, което да улесни поправката или преработването им, както и следенето по веригата на доставки на веществата, пораждащи безпокойствие.

Предвижда се и екомаркировка за текстил и обувки, с цел да може купувачите елементарно да откриват надеждни екологични текстилни артикули. Ще бъде наложително основаването на организации по оползотворяване на текстилните боклуци.

Основното обаче ще е екопроектирането на текстилните артикули, както сега това се изисква за редица други произведения. Само през 2021 година съществуващите условия за екопроектиране на Европейски Съюз са икономисали на потребителите 120 милиарда евро. Правилата доведоха също по този начин до понижаване с 10 % на годишното ползване на сила от обхванатите артикули. До 2030 година новата рамка може да докара до икономии на първична сила в размер на 132 млн.т.н.е., което подхожда почти на 150 милиарда куб. м природен газ, което е съвсем равностойно на вноса на съветски газ от Европейски Съюз, показаха от Брюксел при представянето на тактиката.

Идеята на Европейска комисия е да се избегне модела " добив-производство-потребление-изхвърляне " като още на стадий планиране на продукта се избегне огромна част от въздействието му върху околната среда.

" В всекидневието си използваме разнообразни артикули, постоянно без да мислим какви са последствията от тяхното произвеждане и ползване за климата и околната среда. Продуктите употребяват големи количества първични материали, сила и други запаси и оказват доста влияние върху околната среда по време на своя витален цикъл — от добива на първични материали до производството, превозването, потреблението и края на виталния цикъл. Половината от международните излъчвания на парникови газове и 90 % от загубата на биологично многообразие се дължат на добива и преработката на първоначални първични материали. Отрицателните въздействия върху околната среда включват доста привършване на ресурсите, генериране на излъчвания на парникови газове и замърсяване ", изясняват от Европейска комисия причините си за новите условия.

В новия работен проект за екопроектирането и енергийното етикетиране за интервала 2020—2024 година ще бъдат включени нови артикули като смарт телефони, таблети и фотоволтаични слънчеви системи, които сега не попадат в обсега на регулациите. Ще бъде оценен набор от нови групи артикули, като да вземем за пример нискотемпературни източници на излъчвания и зарядни устройства за електрически транспортни средства.

Като направи материалите по-дълготрайни, гарантирайки, че цената им се резервира допустимо най-дълго и стимулирайки потреблението на рециклирано наличие в продуктите, ще се насърчи отделянето на икономическото развиване от потреблението на естествени запаси и намаляването на зависимостите от първични материали, като по този метод ще насърчи отворената стратегическа самостоятелност и резистентност на Европейски Съюз, считат в Брюксел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР