Бърза писта“ е мотото на нов европейски проектозакон, внесен от

...
Бърза писта“ е мотото на нов европейски проектозакон, внесен от
Коментари Харесай

Андрей Новаков лансира Бърза писта“

„ Бърза писта “ е мотото на нов европейски проектозакон, импортиран от българския евродепутат от ЕНП, България - Андрей Новаков, имащ за цел по-бързото осъществяване на огромни инфраструктурни планове в Европейския съюз, в това число у нас.

" Тази концепция към този момент има 75 % утвърждение в Европарламента и по всичко проличава, че още тази есен ще се трансформира в ново законодателство. Това ще е изключително значимо за страна като България, където има буксуващи основни транспортни планове на стойност стотици милони евро ", разяснява пред Money.bg от Европарламента в Страсбург Андрей Новаков.

Идеята на " бърза писта " - по-малко администрация и надзор от Европейска комисия

Новото законодателство би трябвало да даде гаранции, че към този момент отпуснато финансиране няма да бъде изгубено от административни и политически спънки - нещо, на което сме очевидци от години в България.

" Идеята е, че Европейската комисия към този момент ще извършва необикновен надзор и няма да разрешава при промяна на един кмет с различен или промяната на едно държавно управление с друго работата да стопира, в случай че даден план, да вземем за пример за създаване на пътен възел или права от автомагистрала към този момент е утвърден ", показва Новаков.

По данни на Европейската счете палата междинното закъснение на огромните инфраструктурни планове в границите на Европейски Съюз е сред 11 и 15 години

" Давам ви един подобен образец - 

опашката в Русе от тирове постоянно е по един-два дни. Когато обаче сме на посещаване с сътрудници от Европейския парламент опашката се стопява за часове.

Очевидно може да се работи по-добре, просто би трябвало европейски надзор. В противоположен случай затъваме в личното си отвращение да се развиваме и губим европейски пари ", акцентира евродепутатът от ЕНП - България.

След като законодателството влезе в действие, огромните инфраструктурни планове би трябвало да се употребяват от редица преимущества -

ускорена процедура, опростена администрация, съкратени периоди, безвъзмездна техническа помощ и подпомагане - освен от Европейска комисия, а и от Европейската капиталова банка.

" Когато една страна реши да влага в интернационален транспортен кулоар, който да вземем за пример визира България, нашата страна няма да има право да бави или бойкотира дадения план поради своите вътрешнополитически несъгласия ", акцентира Андрей Новаков.

Финансиране на българските инфраструктурни планове

Според евродепутата, новото законодателство най-накрая ще докара до изпълняването на ключови планове у нас като автомагистрала " Струма ", да вземем за пример.

" Първо, по Е-79 от Видин до Петрич, не може интернационален транспортен кулоар, който потегля от пристанището в Солун да се събира в двулентов път край Мездра - пътят би трябвало да бъде приключен до Видин, с цел да има смисъл и от Дунав Мост 2.

Задължително тунелът под Шипка, който ще свърже Русе със Свиленград, по тази причина е и построена автомагистрала " Марица ". И други основни планове в България като магистрала " Черно море ", сред Варна и Бургас и автомагистрала " Рила " от Кюстендил до София ", обобщава евродепутатът Андрей Новаков.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР