Барселона премина успешно през един от най-интересните експерименти с Covid-19.

...
Барселона премина успешно през един от най-интересните експерименти с Covid-19.
Коментари Харесай

Експериментът в Барселона: Концерт без дистанция, маски и мерки = нито 1 случай на К19 - slava.bg

Барселона мина сполучливо през един от най-интересните опити с Covid-19. Tочно преди месец зала "Аполо " в испанския град отвори порти за аудитория от близо 500 души - посетители на празненство с присъединяване на локални DJ-и.

Концертът се организира без значение от изключителната обстановка в цяла Испания в края на 2020, тъй като на процедура съставлява теоретичен опит, а не просто извънредно музикално събитие.

Общо 1047 доброволци на възраст от 18 до 59 година са поканени да се включат в така наречен PRIMACov опит, проведен от фестивала Primavera Sound, медиците от болничното заведение Germans Trias в Барселона и две фондации за битка с инфекциозните заболявания.

Всеки от гостите минава през бърз тест за Covid-19, преди да влезе в залата. Резултатът става явен за 15 минути и в случай че е отрицателен, посетителят получава опция да взе участие в празненството.

Една от задачите на събитието е да ревизира дали антигенните проби са задоволително надеждни, с цел да могат да се употребяват директно преди всеобщи събирания - без значение дали са музикални или не - при които спазването на обществена отдалеченост е невероятно.

Участниците в теста са разграничени в две групи на инцидентен принцип. Първата (активна) група се състои от 463 души, които влизат в концертната зала, с цел да слушат музика онлайн и да танцуват. Концертът продължава общо 5 часа, като междинният престой на хората от публиката е изчислен на 2:40 ч.

Гостите не са принуждавани да съблюдават обществена отдалеченост, само че са били длъжни да покриват устата и носа си с защитна маска FFP2, обезпечена още на входа на залата. Ползването на маската е наложително през целия престой с изключение на при пиянство на вода или друга напитка.

496 души остават във втората (контролна) група - те не влизат в помещението, а присъединяване им е належащо единствено с цел да се валидират резултатите на дейните посетители на шоуто.

И още от спомагателните ограничения за сигурността на събитието са: стеснен и следен потенциал на външната площадка за пушачите, усъвършенствана вентилационна система на залата и изменена маркировка, която разрешава да се заобикалят огромните опашки пред тоалетните. За задачата са ангажирани и спомагателни чиновници от защитата, които да контролират придвижването на хората. Бар зоната е изнесена в прилежащо помещение - единствено там са предлагани питиета, в това число алкохолни. Залата е снабдена и със система за следене на въздушния поток в двете съществени пространства по време на събитието.

Осем дни по-късно всички доброволци от двете групи са поканени да преминат PCR-тест за Covid-19.

Нито един от дейната група (публиката на концерта) не демонстрира положителен резултат. Двама от доброволците в контролната група, които не са участвали в залата, са се заразили с ковид в междинния интервал сред двата теста.

"Данните ни дават статистическо съображение да създадем извода, че няма риск от заразяване измежду хората, които вземат участие в всеобщо събитие, в случай че се съблюдават ограниченията, които ние следвахме, споделя Борис Револо, доктор от болничното заведение в Барселона.

Резултатът от Барселона дава вяра на музикалната промишленост, която прекара огромна част от 2020 година без доходи от концерти поради терзанията от разпространяването на ковид в затворени зали с недобра вентилация и скупчване на хора.

Ако образецът на "Аполо " бъде последван с вложения в по-добри ограничения за сигурност, срещите на музикалните почитатели с обичаните им реализатори още веднъж ще станат част от нормалността.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР