Барселона – перлата на Средиземно море, столицата на област Каталуня

...
Барселона – перлата на Средиземно море, столицата на област Каталуня
Коментари Харесай

10 места, които си заслужава да посетите в Барселона

Барселона – перлата на Средиземно море, столицата на област Каталуня и вторият по-големина град в Испания. Шарена, витална, прелестна и постоянно очарова своите гости.

Барселона е известна с толкоз доста неща – средиземноморската кухня, невероятните архитектурни шедьоври на Гауди, морето с големите плажни линии и несъмнено, най-популярната игра в света – футболът.

Попадайки на това магично място, всеки ден човек се зарежда с нови усещания. Барселона си заслужава да бъде посетена повече от веднъж. Със своята богата история и просвета, градът е един от най-посещаваните освен в Европа, само че и в света.

В листата по-долу са включени едни от най-интересните места в Барселона, само че несъмнено те са доста повече.

1. Испанското село

Появява се през 1929 година по случай Световното ревю в Барселона. Тук може да видите разнообразни занаяти от всички краища на Испания. Подобно на Айфеловата кула, селото е трябвало да бъде разрушено след ревюто, само че защото е имало огромен триумф, испанците са решили да го запазят. В средата му се намира интерактивна зала, в която може да видите филмчета за другите обичаи и традиции в Испания – корида, фламенко и други.

2. Площад Испания

 10 места, които си заслужава да посетите в Барселона

Възлово място в Барселона. Построен е още през 1908 година, само че в този си тип добива през 1929 година за Световното ревю в Барселона. В началото на площада като горди пазачи се извисяват две 49 метрови кули, които наподобяват тази на площад Сан Марко във Венеция. От тях стартира улица „ Кралица Мария Кристина “, която ви води непосредствено в подножието на хълма Монжуик. А там се намира Националният замък, който в наши дни е Музей на каталунското изкуство.

3. Шоуто на фонтаните

В средата сред венецианските колони и Националния замък се намират известните „ Пеещи фонтани “. Вечерно време, в избрани дни и часове, фонтаните изнасят цяла стратегия – светят в разнообразни цветове и от тях се чува музика – разнообразни стилове, само че постоянно известни музикални части. Това е едно ужасно място за вечерни сантиментални разходки.

4. Площад Каталуня

 10 места, които си заслужава да посетите в Барселона

Площадът се счита за центъра на Барселона. Тук се пресичат някои от най-известните булеварди, като „ Ла Рамбла “ и „ Рамбла де Каталуня “. Площад Каталуня е прочут с големите ята гълъби, които са невероятна атракция, изключително за децата. Оттук стартира известната улица „ Ла Рамбла “, която е с дължина малко над 1 км и води тъкмо до плажа. Тя е издигната върху пресъхнало корито на река.

5. Триумфалната арка

Построена е през 1888 година като вход за Световното ревю. На нея има надпис, който гласи: „ Барселона приветства всички народи “. Фигурите, които са изобразени на арката, са отдадени на всички испански провинции. От тази така наречен „ врата “ по необятния пешеходен бул. може да стигнете от известният парк „ Цитадела “.

6. Паркът „ Цитадела “

 10 места, които си заслужава да посетите в Барселона

Името на парка идва от това, че е издигнат върху в миналото съществуваща крепост. Това е така наречен градски парк, който води до Зоологическата градина. В северната част на парка е издигната доста красива арка, с дребни фонтани, каскади и езерце в основата им. „ Цитаделата “ е един необикновен зелен оазис, на който може да се насладите в горещите летни дни.

7. Зоологическата градина

Това е едно отлично място за фамилни разходки и освен. Тук има огромно многообразие от животни – жирафи, мечки, лъвове и даже пингвини. Градината се простира на огромна повърхност, с доста зеленина и места за отдих.

8. Аквариумът

 10 места, които си заслужава да посетите в Барселона

Построен през 1995 година, аквариумът се намира на яхтеното пристанище. Той впечатлява с 80 метровия си подводен тунел. Аквариумът има над 35 раздела и повече от 11 000 жители. Една от предлаганите атракции тук е гмуркане с акули.

9. „ Камп Ноу “

Дори да не сте запалени почитатели на ФК „ Барселона “ или на футбола като цяло, би трябвало безусловно да посетите стадиона. За феновете на най-великата игра това е същинско произведение на изкуството. В музея към стадиона се пазят златната топка и обувка на Стоичков, както и неговата тениска с подпис от времето, в което е играл за „ Барселона “. Задължително посетете и стадиона по време на футболен мач – страстта е напълно друга от тази пред дребните екрани. Това преживяване ще ви остане дълго, откакто напуснете Барселона.

10. Гауди

 10 места, които си заслужава да посетите в Барселона

Антони Гауди е испански проектант, един от най-големите новатори на неговото време. Всеки негов шедьовър в Барселона се е трансформирал в знак на града. Не пропускайте известната „ Саграда Фамилия “, на чиито градеж през 1883 година за проектант е назначен самият Гауди. Той умира през 1926 година и градежът краткотрайно е спрян. Малко по-късно е възобновен, като се допуска, че окончателното довеждане докрай на базиликата ще е през 2026 година Друго създание на Гауди е паркът „ Гюел “. Той е издигнат в интервала 1900-1914 година, по поръчка на граф Еузебио Гюел, на който е и кръстен. Известните къщи на Гауди също не са за изпускане. Къщата „ Каса Батийо “ е може би най-известната и най-шарената измежду тях. Тя е издигната сред 1875 и 1877 година, като през 1900 година става благосъстоятелност на текстилният фабрикант Жосеп Батийо.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР