Бърнд Дебусман-младши и Натали Шърман за Би Би Си от

...
Бърнд Дебусман-младши и Натали Шърман за Би Би Си от
Коментари Харесай

Изборите в САЩ: Защо „червената вълна“ на републиканците не се състоя

Бърнд Дебусман-младши и Натали Шърман за Би Би Си от Вашингтон

На фона на повишената до 8% инфлация и ниския рейтинг на Джо Байдън републиканците се надяваха да реализират огромни триумфи на изборите за Конгреса. Защо това не се случи?
В продължение на няколко седмици социологическите организации и коментаторите предупреждаваха за " алена вълна " - електорален успех на републиканците и цялостно проваляне на Джо Байдън и демократите. Към сряда сутринта обаче стана ясно, че " цунамито ", на което се надяваха републиканците, въобще не се е получило.
Партията реализира скромни триумфи и остава любимец за превъзходство в Камарата на представителите, само че за контрола над Сената се води оспорвана битка, а демократите съумяха да получат повече, в сравнение с се очакваше. Защо?

Нещата не опират единствено до икономиката 

Инфлацията и стопанската система, макар че бяха измежду най-важните за гласоподавателите проблеми, не повлияха толкоз мощно върху резултатите на демократите, колкото се притесняваха в самата партия.
Според анализаторите, това е обвързвано с обстоятелството, че стопанската система на Съединени американски щати остава в относително положително положение, макар че растежът й се забави. Както и преди, тя продължава да пораства, въпреки че порастват и цените, в същото време равнището на безработицата остава относително ниско.

" Хората не са във екстаз от стопанската система, само че не ги уволняват и това изведе на напред във времето през последните седмици други въпроси – като правото на аборт, миграцията, " огромна неистина “ отдясно ", отбелязва вицепрезидентът на социологическата агенция  Ipsos Крис Джаксън.

Същевременно отношението към икономическите проблеми отразява поляризацията в страната.

През тази година демократите правеха малко по-мрачни прогнози от нормалното, само че въпреки всичко гледаха по-позитивно на тези проблеми, в сравнение с републиканците и самостоятелните политици. За тях въпроси като измененията на климата, расизма и правото на аборт, са по-важни.

Привържениците на Доналд Тръмп се изказваха точно по тези въпроси, като придаваха на полемиките нов подтик и с това мотивираха електората на демократите да гласоподава по-активно.

" Мога да кажа, че в настоящия електорален цикъл републиканците и изключително последователите на Тръмп, не съумяха да сменят тактиката и да оставят инфлацията или стопанската система да преобладават в дневния ред, което евентуално би донесло на републиканците по-голяма изгода ", разяснява Джаксън.

" Всъщност републиканците осигуриха на демократите платформа, като прибавиха тези въпроси към икономическите, по които демократите са в по-слаба позиция ", разяснява анализаторът.

Активността измежду главния електорат на демократите

Ако се съди по предварителните резултати, на извършените избори за Конгреса в доста елементи на страната изборната интензивност е била рекордно висока. Наблюдателите свързват това с високата интензивност измежду главния електорат на демократите, в това число младежите, за които са значими въпросите, свързани с репродуктивните права.

" Сред гласувалите от " поколението Z " (родените от 2005 докъм 2012 г.) интензивността е била висока ", установи Джон Тейлър, професор по политология от  Университета на Тексас в Сан Антонио.

" Ако Върховният съд през юни не беше отменил решението по делото " Роу против Уейд " (решение за легализиране на абортите, признато през 1973 г.), нямаше да има по какъв начин демократите да стимулират своите последователи предвид на динамичността в публичните настройки по въпросите, свързани с престъпността, имиграцията и инфлацията. Това в последна сметка оказа помощ на демократите да предотвратят " алената вълна “. " – счита професорът.

Сред младежите, които гласоподаваха на изборите на 8 октомври, е 19-годишният студент Джак Прайбъл, който се притеснява, че анулацията на конституционното право на аборт може да сложи под въпрос и други права.
" Аз съм мъж, гей, и считам, че решението по въпроса за абортите е показателно за това какъв брой репресивна става политиката в Съединени американски щати ", споделя още той.

От друга страна, някои републиканци считат, че очакванията на тяхната партия не са се оправдали точно поради ниската изборна интензивност на нейните последователи.

" Привържениците на републиканците и на самостоятелните претенденти си останаха вкъщи ", разяснява в профила си в Twitter републиканката Майра Флорес, която претърпя проваляне от демократа Винсенте Гонсалес в Тексас. " Не се оплаквайте от резултатите, откакто не се опитахте да извършите това, което зависеше от вас ", добавя тя.

Срещу тренда

По предписание партията на настоящия президент – в тази ситуация Демократическата – губи позиции на междинните избори. По данни на Калифорнийския университет в Санта Барбара, през интервала сред 1934 година и 2018 година на такива избори президентската партия е губила приблизително по 28 места в Камарата на представителите и четири в Сената.

Джъстин Бъчлър, професор по политология от Охайо, показва, че резултатите от предходните избори може да са основали общоприетоо очакване за по-изразителен  триумф на републиканците.

" Мисля, че доста хора отидоха прекомерно надалеч в прогнозите си ", счита той.
" Обикновено хората вършат изказвания, които не са подкрепени с данни, и всяка от страните има подбуди за малко клакьорстване. Мисля, че един от уроците от миналите избори е в това да сме малко по-внимателни при такива прогнози. Хората не схванаха това. " – добавя политологът.

Референдум за Тръмп

Мнозина гледаха на изборите от 8 октомври като на тест за отношението към наследството на Доналд Тръмп и към продължаващото въздействие върху Републиканската партия от негова страна.
Политологът Джон Тейлър от Тексаския университет, позволява, че доста от колебаещите се гласоподаватели може да са дали своят вот за демократите точно с цел да отслабят въздействието на Тръмп.
" Може да се каже, че тези избори с изключение на всичко друго бяха и референдум за фигурата на Тръмп. Ако погледнете претендентите, които той поддържа, изключително тези, които обществено отричаха резултатите от изборите (предишните – б.р.), и се кандидатираха за губернатори, шефове на офиси на губернатори, или за Сената – доста от тях изгубиха. Но даже някой от тях да е спечелил, няма разширение на електората на републиканците. " – установи Тейлър.

Подобна е оценката на Алекс Хейд, 31-годишен гражданин на Джорджия, който дълго не е успявал да направи своя избор, само че откакто Доналд Тръмп е оповестил поддръжката си за единия от претендентите, това го е предиздвикало да гласоподава за съперника му. Става дума за републиканския претендент Хършъл Уокър, който беше подсилен от Тръмп за вота в Джорджия – там нито той, нито демократът Рафаел Уорнок съумя да реализира победа на първия тур, защото никой не събра над 50% от гласовете. 

" Не за всичко съм склонен с демократите. Но ми се коства, че тяхната платформа е доста по-стабилна, в сравнение с републиканците. " – заключава Хейд. 
 Превод: Fktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР