Барбадос официално се обяви за най-новата република в света, като

...
Барбадос официално се обяви за най-новата република в света, като
Коментари Харесай

Барбадос вече е република, отстрани Кралица Елизабет II

Барбадос публично се разгласи за най-новата република в света, като в профил кралица Елизабет II като държавен глава. На тържествената гала по оповестяването на републиката участва синът на Кралицата - принц Чарлз.

По време на церемонията знамето на Кралския стандарт, представляващо кралицата, беше спуснато и генерал-губернаторът Сандра Мейсън постави клетва като първи президент на карибската островна страна.

Днес Риана участва на встъпването в служба на първия президент на Република Барбадос. Тя седна до принц Чарлз дружно с други поканени на церемонията.

" Представяме ви националния воин на Барбадос, дипломат Робин Риана Фенти ", съобщи министър-председателят Миа Мотли по време на церемонията, като продължи речта си с откъс от една от песните на Риана: " Продължавайте да блестите като елмаз и да прославяте народа си с думите и дейностите си. "

В края на септември Народното събрание на Барбадос единомислещо поддържа конституционните промени за отвод от монархическата форма на ръководство и превръщането на страната в република, а съвсем месец по-късно гласоподава за назначението на генерал-губернатора на острова Сандра Мейсън за първи президент. На 29 ноември тя постави клетва като оглавяващ страната.

Церемонията по учредяването на републиката и встъпването в служба на президента се организира на 55-ата годишнина от независимостта на Барбадос, която страната получава на 30 ноември 1966 година Досега обаче английската кралица беше държавен глава.

Освобождаването от монархията подклажда спор измежду популацията от 285 000 души по отношение на зависимостта от Великобритани. Островът е бил под английско иго повече от 200 години до 1834 година, а Барбадос най-сетне става самостоятелен през 1966 година

„ Когато бях дребна, чух за Кралицата “, сподели 50-годишната Шарън Белами-Томпсън, продавачка на риба в столицата Бриджтаун, която си спомня, че е била на към осем години и е видяла монарха на посещаване. " С напредването на възрастта започнах да се чудя какво в действителност значи тази кралица за мен и за моята нация. Нямаше никакъв смисъл ", сподели тя. " Но виж - да имаш жена президент на Барбадос, би било ужасно. "

През октомври Барбадос избра Мейсън за първи президент, една година откакто министър председателят Миа Мотли разгласи, че страната " изцяло " ще напусне колониалното си минало.

Но някои барбадосци настояват, че има по-належащи национални проблеми, в това число стопански разтърсвания, породени от пандемията Covid-19. Тогава за първи път лъснаха мащабите на зависимостта на локалното население от туризма, - който по подигравка на ориста е формиран съвсем напълно от британци.

Безработицата е близо 16 %, по отношение на девет % през последните години, макар внезапно увеличените държавни заеми за финансиране на планове в обществения бранш и основаване на работни места.

Подкрепени от придвижванията Black Lives Matter по целия свят, локалните деятели предходната година сполучливо се застъпиха за премахването на скулптура на английския адмирал лорд Хорацио Нелсън, която стоеше на площада на националните герои в продължение на два века.

И краят на царуването на кралицата се преглежда от някои като нужна стъпка към финансови репарации за справяне с историческите последствия от потреблението на плебеи, докарани от Африка, за работа в захарни плантации на острова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР