Банковите пазари в Европа и в България се развиват динамично

...
Банковите пазари в Европа и в България се развиват динамично
Коментари Харесай

Българският банков пазар е готов за следващо поколение дигитално банкиране

Банковите пазари в Европа и в България се развиват динамично в последните години, а провокациите на COVID-19 единствено форсират наклонността за нов метод на обслужване и посрещане потребностите на клиентите на банките. Ключов фактор за тяхното развиване се явяват цифровизацията, предлагането на нови артикули и бързината на даване на услугите. 

Според изследване на Делойт Централна Европа за сливанията и придобиванията в банковия бранш в Централна и Източна Европа, към края на 2019 година първите пет банки у нас имат 61,6% от общите активи, като банковият бранш в България става все по-концентриран в сходство със тактиката на регулатора за понижаване на броя на банкови лицензи и възстановяване на финансовата база. В края на 2019 година в България работят 25 банки, шест от които са клонове на задгранични банки, като броят им непрестанно понижава заради процесите на консолидация, протичащи в бранша (Банка Пиреос излезе от пазара, а Société General Expressbank бе добита от Банка ДСК).

В тримесечната си обява „ Банките в България “ от март 2021 година Българска народна банка показва, че продължаващото възобновяване на икономическата интензивност основава удобни условия за активността на банковия бранш, макар че икономическата интензивност е била по-ниска от тази през миналата година. Депозитите, привлечени от банките, не престават да нарастват. Според статистиката на Българска народна банка, растежът на жилищните заеми е с 12,4%, а на потребителските заеми - с 3,5% на годишна база.

Очакванията към банковия бранш се усилват правопропорционално на непрестанно възходящия размер на безналичните картови заплащания посредством виртуални ПОС терминали, на кредитните преводи, инициирани по електронен път, като и на лицата, употребяващи интернет за банкиране.

В България са познати редица софтуерни финансови платформи за онлайн кредитиране, които оферират на потребителите разнообразни по тип кредитни артикули, в това число краткосрочни заеми, заеми на вноски, финансиране на покупки, заеми за коли и други. В отговор на динамичността на пазара и потребностите на потребителите и бизнеса банките включиха софтуерни решения като част от цифровата си промяна и се концентрираха върху построяването на IT платформи, които клиентите могат да употребяват от разстояние. Въпреки внедряването на цифровото банкиране огромните банки са недотам дейни във въвеждане на нововъведенията и да вземем за пример остава потребността от посещаване на банков офис за сключване на контракт за заем или разкриване на нова сметка.

На фона на много консервативния като цяло банков бранш приятна изненада е стъпването през юли тази година в България на първата напълно цифрова банка – естонската Bigbank. Моментът се оказва повече от добре определен. Банката е предизвикателство към одобрената визия за банкиране и през цялото време се нарежда като цифров заемодател от последващо потомство.

Нейни клиенти са консуматори, които не се усещат напълно задоволени от предлаганите досега банкови услуги и избират цифровата форма на банкиране. От началото на 2023 година Bigbank възнамерява също предлагането на банкови услуги за бизнес клиенти в България.

Bigbank дава на хората опцията да се възползват от съвременни, надеждни и комфортни услуги за банкиране онлайн. Банката започва в България с потребителски заеми за самостоятелни клиенти, като има намерение в близко бъдеще да предложи и депозитни сметки. Независимо от това кой тип потребителски заем си избере клиентът, не е належащо да посещава банков офис, защото целият развой протича онлайн. Това включва идентификацията на претендента, самото кандидатстване и подписването на контракта. Банката дейно употребява разнообразни регистри за прецизна оценка на риска, за разлика от обичайна банка, където претендентът би трябвало да премине през редица стъпки, включително физически, отивайки до банката.  Клиентите се обслужват с цифрови средства - видео идентификация, електронно сключване с дипломиран електронен автограф. Последващото обслужване също е напълно онлайн или отдалечено, което отстрани потребността от напредване до и изчакване в помещение на банката. 

Но във време, когато цифровото господства от ден на ден в всекидневието, може би най-важни фактори са времето и скоростта. Тъй като заявката и цялата връзка са цифрови, Bigbank е в положение дейно да обработва запитвания и да връща отговори. Самите потребителски заеми са налични, с матуритет до 10 години, тъй че дребните месечни вноски да не натоварват бюджета на фамилията.

Независимо от типа на заема – за автомобил, ремонт на жилището или персонални потребности, Bigbank се явява снабдител на безпроблемни финансови услуги, опция на обичайните универсални банки. 

Именно навлизането на нови играчи на българския пазар води до увеличение на конкуренцията и в последна сметка до нови, по-качествени услуги за потребителите. Появата на институции като Bigbank обаче алармира, че пазарът е узрял за новаторските финансови услуги и че философията “digital first ” е допустима като бизнес модел у нас.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР