Банковата система в България посрещна пандемичната обстановка в добро състояние

...
Банковата система в България посрещна пандемичната обстановка в добро състояние
Коментари Харесай

Как се чувства банковата ни система в периода на карантината

Банковата система в България посрещна пандемичната конюнктура в положително положение и със солидна финансова и ликвидна позиция. Това написа в разбор за положението на банките и банковата система за интервала януари-март 2020-а, оповестен от Българската национална банка (БНБ).

През първото тримесечие на годината активите на банковата система са се нараснали с 917 млн. лева и в края на март възлязоха на 115.1 милиарда лв.. Петте най-големи банки образуваха 61.7% от общите активи на банковата система, а пазарният им дял се усили по отношение на същия интервал на предходната година. Намаля делът на дъщерните банки от Европейски Съюз (до 71.6%). Увеличи се пазарният дял на локалните банки (21.8%) и на клоновете на банки от Европейски Съюз (3.5%), регистрира анализът на Българска народна банка.

Кредитна активност

През първите три месеца на годината размерът на брутните заеми и задатъци понижа с 80 млн. лева - до 94.4 милиарда лв.. Средствата, подадени при централни банки се усилиха с 2.6 милиарда лева (19.0%), а вземанията от кредитни институции означиха спад с 3.4 милиарда лева (23.0%). Брутният кредитен портфейл набъбна със 739 млн. лева (1.1%) - до 67 милиарда лева В структурата му нарастване се наблюдаваше при вземанията от семействата (с 478 млн. лева.), от нефинансовите предприятия (с 307 млн. лева.) и от бранш "държавно ръководство " (със 17 млн. лева.). Намаляха заемите на другите финансови предприятия (с 63 млн. лева.).

Депозити

За обсъждания интервал депозитите в банковата система се усилиха с 284 млн. лева и доближиха 97.5 милиарда лв.. Нараснаха както депозитите на семействата (с 544 млн. лева, 0.9%), по този начин и тези на другите финансови предприятия (с 204 млн. лева, 5.9%), а също и спестяванията на бранш "държавно ръководство " (с 233 млн. лева, 8.8%). Привлечените средства от компаниите и от кредитни институции обаче понижиха, надлежно с 589 млн. лева (2.1%) и 107 млн. лева (2.0%).

Балансов капитал

Собственият капитал в салдото на банковата система през първото тримесечие на 2020 година набъбна с 209 млн. лева (1.5%) и в края на март възлезе на 14.6 милиарда лв.. През тримесечието се покачиха премийните запаси и импортираният капитал, прецизират от Българска народна банка.

Качество на активите

Първото тримесечие на 2020 година съответства с началото на пандемията COVID-19 и неподходящото въздействие върху икономическата интензивност и активността на кредитните институции. В тази среда продължиха интервенциите по понижаване на необслужваните заеми, разбираме от разбора на Българска народна банка. За този интервал брутните необслужвани заеми и задатъци спаднаха със 107 млн. лева до 6 милиарда лв.. За същия интервал общите брутни заеми и задатъци понижиха с 80 млн. лева - до 94.4 милиарда лева към края на март. Делът на брутните необслужвани заеми и задатъци в общите брутни заеми и задатъци в края на март възлиза на 6.4% (при 6.5% в края на декември 2019 г.).

"При балансовите позиции, разнообразни от заеми, качеството остана положително. Делът на дълговите скъпи бумаги в общите активи набъбна до 13%, като в портфейла доминират тези на бранш "държавно ръководство ". Намаляха вземанията от кредитни институции и в същото време се усилиха паричните средства. Спад бе регистриран при финансовите принадлежности и делът им в активите на банковата система остана незначителен ", регистрират специалистите от Центалната банка.

Доходност

Печалбата на банковата система се сви за година с 4.2% и в края на март възлезе на 296 млн. лв.. Поради динамичността в активите и в балансовия капитал, индикаторът за възвръщаемост на активите (ROA) към края на март 2020 година се намали до 1.03%, а за възвръщаемостта на личния капитал (ROE) – до 8.11 на 100.

Регулаторен капитал

През първите три месеца на годината регулаторният капитал на банковата система набъбна със 769 млн. лева (5.8%) до 14.0 милиарда лв.. В края на март базовият личен капитал от първи ред и капиталът от първи ред възлязоха надлежно на 13.3 милиарда лева и 13.6 милиарда лева, оповестяват още от Българска народна банка.

Ликвидност

Ликвидната позиция на банковата система и кредитните институции продължава да е солидна и в допълнение укрепена в резултат на подхванатите от Българска народна банка ограничения през март във връзка с задграничните експозиции на кредитните институции, безапелационни са специалистите от Централната банка.

"През тримесечието се следи субституция на пласменти с такива с по-висока ликвидност. Съотношението на покритие с ликвидни активи (LCR) остава доста над изискваното минимално равнище от 100%. В края на март 2020 година отношението на ликвидно покритие за банковата система беше 261% и всички кредитни институции съблюдаваха и надвишиха минималното условие ", прецизират от Българска народна банка. Финанситет допълват, че по отношение на края на 2019 година отношението на ликвидно покритие се намали вследствие на спад на "активите в централно държавно управление ", което отчасти се компенсира от нарастване на "резервите в централната банка с опция за евакуиране ". В резултат на динамичността ликвидният буфер на банковата система понижа през интервала с 2 милиарда лева (6.5%) - до 28.9 милиарда лева, като в неговата конструкция се е повишил делът на най-високоликвидния актив.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР