Банкноти с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., престават

...
Банкноти с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., престават
Коментари Харесай

От днес край с плащането с определени банкноти. Изтегят ги от обращение

Банкноти с номинална стойност 20 лв., емисия 2005 година, престават да бъдат законно платежно средство от през днешния ден. Управителният съвет на Централната банка в края на предходната година взе решение те да бъдат изтеглени от обращение.  

От 1 февруари двайсетолевките от тази емисия стопират да бъдат законно платежно средство. С тях няма да може да се пазари в магазина, нито да бъдат връщани като ресто.

Единственият вид е те да бъдат обменени на касите на. В Пловдив това може да се случи в Касовия център на „ Скобелева майка “. Парите ще се обменят по номинална стойност, без ограничаване на количеството, без такса и без краен период на обмяна.

Основна тяхна характерност е бледолилавият цвят. На лицевата страна на банкнотите е изобразена символиката на Българска народна банка – част от постройката и емблемата на Централната банка. На противоположната страна пък е поместена имитация на първата българска банкнота с номинал 20 лв. от 1885 година.

Към края на октомври 2022 година общият брой на всички банкноти с номинал 20 лева в обращение е над 123 милиона. Това включва въпросните лилави банкноти, емисия 2005 година, и тези с лика на Стефан Стамболов.

За последната година откритите подправени банкноти по 20 лв. са 448 броя.

Последната емисия на банкноти с номинална стойност 20 лв. е от 2020 година. Увеличени са ограниченията против подправяне. Добавен е спомагателен знак за незрящи – три дебели и седем тънки линии, ситуирани под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР