Банките в Обединеното кралство ще бъдат задължени да възстановят разходите

...
Банките в Обединеното кралство ще бъдат задължени да възстановят разходите
Коментари Харесай

Банките в Обединеното кралство ще връщат пари на жертвите на измами

Банките в Обединеното кралство ще бъдат задължени да възстановят разноските на жертвите на измами, които са били излъгани да изпратят пари на мошеници според разпоредбите, които влизат в действие през идната година, оповестява The Guardian.

Изискванията към банките и другите платежни компании, разкрити от Регулатора на платежните системи (PSR), са предопределени да подсигуряват, че повече консуматори ще получат възобновяване на сумата, в случай че станат жертва на явлението, известно като позволена машинация с ориентирани заплащания. Измами с ориентирани заплащания се случват, когато някой бъде подведен да извърши заплащане на нарушители, които се показват за законна организация, като да вземем за пример банка, данъчни или полиция. Измамниците могат също по този начин да се преструват, че продават артикули или услуги, които не съществуват.

Загубите от такива измами доближават съвсем £500 милиона (1,13 милиарда лева) през последната година, съгласно настоящи данни.

Регулаторът за платежни системи споделя, че новата наложителна система за възобновяване на разноските, която ще бъде пусната през идната година, ще усъвършенства предотвратяването на измами и ще концентрира всички компании върху отбраната на потребителите, като „ повече хора от всеки път “ ще получат парите си назад след измененията. Ще има и нови правила по отношение на " Faster Payments ", системата за прекачване на банкови сметки, през която сега се правят множеството измами.

Съгласно изискваниятаразходите за възобновяване ще бъдат разграничени 50:50 сред компанията зад сметката на клиента, изпращаща средствата, и компанията, ръководеща тази, която ги получава, съгласно документа за политиката на регулатора за платежни системи, оповестен в сряда. Клиентите ще бъдат предпазени от поредни минимални стандарти, като на множеството жертви на такива измами ще бъдат възобновени парите в границите на пет работни дни и спомагателни отбрани ще бъдат предлагани за уязвими хора.

Индустрията ще има по-ясни насоки, които да следва, в това число по отношение на опцията за използване на надвишаване на искове и оптимално равнище на възобновяване, за които регулаторът ще се съветва по-късно тази година. Доставчиците на платежни услуги в обсега на новата политика ще включват централни банки и строителни сдружения, както и по-малки компании за заплащания.

Новото условие няма да важи за цивилен разногласия, пари в брой, изпратени посредством други платежни системи или интернационалните заплащания. Законопроектът за финансовите услуги и пазарите, който минава през Народното събрание, ще разреши на регулаторада насочва компаниите да възвръщат парите на клиентите. Очаква се законопроектът да бъде признат тази година, като новите разпореждания стартират през 2024 година Регулаторът съобщи, че ще се изисква потребителски стандарт на нерешителност, с цел да се подсигурява, че хората поставят подобаваща грижа, когато правят заплащания.

Крис Хемсли, ръководещ шеф на регулатора за платежни системи, споделя: „ Веднъж приложени, нашите промени ще обезпечат огромна смяна от статуквото, давайки на всички в платежната екосистема причина да работят, с цел да предотвратят измами. Това значи, че всеки, който прави заплащания, може да го направи с доста по-голяма убеденост, знаейки, че ще бъде по-добре предпазен против измамници. При реализирането на тази стъпка Обединеното кралство ще бъде в челните редици на битката против измамите в международен мащаб. И като потвърдим тези промени в този момент, това значи, че ще сме подготвени да действаме, откакто новите закони влязат в действие. “
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР