Банките в еврозоната отчитат по-рязък от очаквания спад при търсенето

...
Банките в еврозоната отчитат по-рязък от очаквания спад при търсенето
Коментари Харесай

Силен спад при търсенето на фирмени заеми в еврозоната до 20-годишно дъно

Банките в еврозоната регистрират по-рязък от упования спад при търсенето на заеми от страна на бизнеса до най-ниското равнище от 20 години насам, демонстрира деликатно следеното последно изследване на Европейската централна банка.

Тримесечното изследване на ЕЦБ измежду банките също по този начин регистрира спад в търсенето от страна на семействата на ипотеки и на други заеми.

" Банките регистрираха мощно чисто понижение на търсенето на заеми от страна на компаниите или изтегляне на кредитни линии през второто тримесечие на 2023 година, което докара до спад на кредитирането до най-ниското равнище от началото на изследването през 2003 година ", уточни ЕЦБ, съобщи БНР.

Всички това може да ускори апелите към централната банка да обмисли прекъсване на повишението на лихвените си проценти след предстоящото ново тяхно повдигане с 25 базисни пункта на съвещанието в четвъртък.

Проучването а ЕЦБ също по този начин регистрира и че повече банки са стегнали своите кредитни стандарти през второто тримесечие. Банковият бранш упреква за този спад в търсенето на заеми възходящите лихвени проценти и по-ниските потребности от капиталово финансиране, като се чака тази наклонността на чистото стягане на кредитните стандарти за фирмени заеми в еврозоната да продължи през третото тримесечие, въпреки и с по-умерени темпове.

В същото време кредитните стандарти за заеми за семейства за покупки на жилища се чака да останат непроменени.

Банките от еврозоната плануват " нищожно " чисто стягане на кредитните стандарти за потребителските заеми, регистрира още последното тримесечно изследване на ЕЦБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР