Банките в Европейския съюз станаха по-печеливши през третото тримесечие на

...
Банките в Европейския съюз станаха по-печеливши през третото тримесечие на
Коментари Харесай

Рентабилността на банките в ЕС надмина нивата от преди пандемията

Банките в Европейския съюз станаха по-печеливши през третото тримесечие на 2021 година, като държавната поддръжка по време на пандемията оказа помощ за понижаване на броя на влошаващите се заеми, уточни в понеделник банковият контрол на Европейски Съюз, съобщи БНР.

" Качеството на активите се усъвършенства в допълнение, само че има опасения за заемите, които се възползваха от схемите за мораториуми и обществени гаранции, не на последно място заради общата неустановеност заради коронавирусния вид Омикрон ", уточни Европейският банков орган (EBA) в последния си тримесечен отчет за ръководство на риска.
Нострадамус със смразяващо предсказване за разпад на Европейски Съюз през 2022 година?
Легендарният френски астролог от XVI век Нострадамус, прочут с предсказанията си на редица значими събития от международна големина стотици...
Прочети повече
" Доходността на банките се стабилизира на равнища над тези, следени преди Covid пандемията. По-голямата част от банките чакат повишение на оперативните опасности основно заради нарасналите кибер опасности “, се споделя в известието.

Съотношението на необслужваните заеми (заемите, чието обслужване се влошава), спадна с 20 базисни пункта на тримесечна база до 2,1% от общия размер, до момента в който възвръщаемостта на личния капитал, основен индикатор за рентабилността, набъбна през третото тримесечие до 7,7%, по отношение на 2,5% през същото тримесечие на 2020 година и 5,7% през третото тримесечие на 2019 година

Основното съответствие на капитала към рисково-претеглените активи през третото тримесечие на предходната година е 15,4%, което съставлява спад с 10 базисни пункта по отношение на предходното тримесечие, само че към момента е доста над регулаторните условия, сподели още EBA.

Констатациите на EBA се основават на извадка от 131 банки, покриващи повече от 80% от активите на банковия бранш на Европейския съюз.
Българска народна банка дефинира буфер за систематичен риск в размер на 3% за всички банки
Нивото на буфера за систематичен риск за всички банки в България остава в размер на 3%, реши управителният съвет на Българската национална бан...
Прочети повече
 

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР