Банките трябва да се придържат към консервативна политика при осъществяване

...
Банките трябва да се придържат към консервативна политика при осъществяване
Коментари Харесай

Управителят на Централната банка със заплата от 23 036 лв.

Банките би трябвало да се придържат към консервативна политика при реализиране на кредитната си активност, към навреме и съответно провизиране и към финансово обмисляне, което да регистрира развиването на рисковете в икономическата среда. Това е записано в доклада на Българска народна банка за първата половина на годината.

 

От 1 октомври влезе в действие нарастването на равнището на антицикличния буфер на 2%. С това се цели да се ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и на тяхната амортизация, показват от Българска народна банка.

 

През първото полугодие световният развой по стягане на паричната политика стартира постепенно да се придвижва върху лихвените нива в България. През интервала покачване беше регистрирано при лихвите по заемите за бизнеса за разлика от лихвите по потребителските заеми и жилищните заеми на семействата, написа в доклада на Българска народна банка.

 

Брутните интернационалните валутни запаси към края на юни 2023 година възлиза на 35,233 милиарда евро, което по отношение на края на 2022 година съставлява намаляване с 3,19 милиарда евро, или с 8,3%. Основен принос за това понижение имат външните парични потоци във валута, които чисто са негативни в размер на 2,142 милиарда евро. От тях с максимален негативен принос са външни потоци от сметки на търговски банки при Българска народна банка, които понижават с 2,327 млнрд. евро.

 

Въпреки понижението на валутните запаси Българска народна банка реализира относително добра рентабилност от ръководството им. Нетният приход от ръководството на интернационалните валутни запаси през полугодието е 333 млн. евро, което съставлява обща рентабилност от 1,06%. Тази рентабилност се образува от три съставния елемент - приход от вложения на интернационалните валутни резерви; приход от смяна на валутните курсове и разноски и/или приход по пасивите. Доходът от вложения на интернационалните запаси възлиза на 345,35 млн. евро, което е рентабилност от 1,14%. Този резултат се дължи основно на позитивните лихви по депозитите, предоставени при първокласни задгранични банки, както и на позитивната рентабилност на евровите облигации с високо кредитно качество, в които са вложени по-голямата част от валутните запаси на Българска народна банка.

 

Доходът от смяна на валутните курсове е позитивен и възлиза на 69,93 млн. евро (доходност от 0,18%). Основен принос за това има смяната в цената на монетарното злато, измерена в евро. Цената на златото се увеличи през първата половина на 2023 година с 5,2% до 1919 $ за 1 тройунция и с 3,4% до 1761 евро за 1 тройунция. Вследствие на лихвената политика на Българска народна банка чистият финансов резултат от пасивите за интервала е разход за Българска народна банка в размер на 82,18 млн. евро, което е -0,26% рентабилност.

 

С приемането на Бюджета на Българска народна банка за 2023 година размерът на месечните хонорари на членовете на Управителния съвет (УС) е избран, както следва: шеф – 23 036 лева.; подуправители – 19 745 лева.; други членове на УС – 6582 лева, написа в доклада на Българска народна банка.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР