Банките ни сурвакат с двойни такси. През банкомат отдавна могат

...
Банките ни сурвакат с двойни такси. През банкомат отдавна могат
Коментари Харесай

Сурвакат ни двойно ако теглим от банкомат


Банките ни сурвакат с двойни такси. През банкомат от дълго време могат да се превеждат суми и да се заплащат битови сметки, против такса, несъмнено.
Банките от дълго време замязяха
на магазините за хранителни артикули в най-лошите месеци на инфлацията – подвигат цените непрестанно, написа „ Марица “. Единствената разлика е, че в бакалията нямат никакъв ангажимент да осведомят за смяната авансово, до момента в който комерсиалните банки имат, само че проформа.

Българска народна банка няма пълномощия да се меси в определянето на таксите и комисионите на комерсиалните банки. Централната банка обаче следи по какъв начин се тарифират услугите по разплащателни сметки, тъй като на тази база дефинира междинното равнище на удръжките за избрана интервенция. Това се прави, тъй като  таксите по главната сметка за платежни интервенции, или така наречен разговорно „ сметка за небогати “, не би трябвало да надвишават междинните за банковия пазар.

„ Марица “ опита да пресметне с какъв брой приблизително са поскъпнали банковите такси. Прегледахме архивните копия на цените за таксите и комисионите от началото на годината и сравнихме със в този момент настоящата за най-честите банкови услуги. Избрахме трите най-големи банки у нас – новата мегабанка ОББ, Банка ДСК и УниКредит Булбанк. Поскъпване в действителност има, и то е основно в интервенциите на каса (виж таблиците). Но и тези данни не са напълно показателни с какъв брой ни дялкат банките, тъй като една финансова институция е трансформирала една такса, друга е пипнала напълно друга. Общото е, че мълчешком банките работят в синхрон и нарастне ли една услуга – изключително в огромна банка от топ 5, другите я следват.

Любопитното в извадените данни е, че при внасяне на пари на каса да вземем за пример огромните банки пресмятат таксата като % от импортираната сума. А има значение дали е 0.7% или 0.8%. За 10 000 лв. да вземем за пример при започване на годината сме плащали за удоволствието 70 лв., а в края на 2023 година – 80 лв.. Тегленето на пари от гише в банката се е изстреляло от 0.6% на 0.7% от сумата. За сигурност има и минимална такса. През януари тя е била 6 лв., в края на годината е 7 лв..

При определените банкови интервенции се вижда, че към този момент ОББ не е пипала цените си. Тя обаче имаше други проблеми около обединяването с Райфайзенбанк.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР