Банките да въведат общи правила за защита на дарителските сметки,

...
Банките да въведат общи правила за защита на дарителските сметки,
Коментари Харесай

Българският дарителски форум иска по-добра защита за дарителските сметки

Банките да вкарат общи правила за отбрана на дарителските сметки, открити в интерес на физически лица. Това предлага Българският дарителски конгрес (БДФ) на Асоциацията на банките в България (АББ). Целта е да се подсигурява целевото консумиране на дарителски средства, тъй че да се съблюдава експлицитната воля на донорите и тези пари да са предпазени от злоупотреби.

“Като админ на DMS - платформа за набиране на дарения, в която огромна част от акциите са за лекуване, ние пожелаваме от физическите лица да откриват дарителски сметки, в чиито контракти категорично да са записани изискванията за безсрочност на сметката и надзор на разноските. Именно по тази причина имаме взор върху практиките на множеството банки в България, които оферират такава услуга “, изясни шефът на БДФ Красимира Величкова.

В писмо до Управителния съвет на Асоциацията на банките БДФ показва съответни недостатъци при част от в този момент съществуващите дарителски сметки и предлага съответни ограничения за тяхното отбягване в бъдеще. Най-голям риск от злоупотреби основава неналичието на уговорка за безсрочност, което разрешава трансформирането на дарителските сметки в елементарни разплащателни сметки след избран период; както и на механизъм за надзор на изразходването на дарителските средства в съответната сметка.

Примери за правилно формирани контракти за дарителска сметка, в които детайлно са обхванати всички значими моменти, са Райфайзенбанк, Обединена българска банка, Уникредит Булбанк, Първа капиталова банка и Централна кооперативна банка.

В договорите на последните две банки участва още една доста основна уговорка. Тя регламентира дейностите на бенефициента при смяна на събитията, поради които е открита дарителската сметка, а точно – обвързване при гибел на лицето или надхвърляне на нужната сума за лекуването да бъде посочена друга дарителска сметка със сходна идея, към която да бъдат предарени средствата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР