Банкерът Левон Хампарцумян коментира пред БНТ лихвите, които банките дават

...
Банкерът Левон Хампарцумян коментира пред БНТ лихвите, които банките дават
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян обясни защо у нас лихвите по депозитите са толкова ниски

Банкерът Левон Хампарцумян разяснява пред Българска национална телевизия лихвите, които банките дават върху все по-увеличаващите се депозити в България. По думите му „ здравословното “ съответствие сред предоставяне на заеми и съществуването на депозити в банките е 100, а сега в България е по-голямо в интерес на депозитите, което дава буфер при икономическа застоялост. Той добави, че лихвите върху депозитите няма по какъв начин да са толкоз високи, че човек да печели от тях и добави, че те би трябвало да покриват инфлацията.

Той разяснява присъединението на България към еврозоната и предвижда, че то няма да се отрази зле на българската стопанска система, защото голям брой артикули и услуги сега се търгуват в евро. Банкерът напомни, че българският лев е във валутен ръб към еврото от 20 години.

Процесът по присъединение към еврозоната е по-голям от самото присъединение, съобщи Левон Хампарцумян. По думите му на процедура България е член на еврозоната от 20 години, откогато важи валутният ръб към еврото. Според него разногласието дали българският лев е вярно изчислен към еврото е незначителен. Той добави, че в случай че имаше трагично деформиране на съотношението лев-евро, българската валута е щяла да бъде преизчислена по отношение на друга непозната валута.

Нищо неприятно няма да стане при приемането на еврото, предвижда Левон Хампарцумян. Позитивните резултати от него ще бъдат усетени от „ стопански най-активните хора “ - тези с бизнес, добави той.

„ На улицата няма да се усети Бог знае какъв брой. Част от нещата, които през днешния ден купуваме, също са в евро - жилища, да вземем за пример. Това не се отразява на цената на жилищата “, уточни той.

В момента има нараснало търсене на жилища, тъй като стопанската система е в положително положение, съобщи Хампарцумян. В по-големите градове, където приходите са по-високи, търсенето е огромно и това е естествен цикъл на повишение и намаление на цените на жилища.

„ Поне още няколко години пазарът на жилища и офиси ще пораства. Има търсене на офис площи поради взрива на прът центрове “, сподели банкерът.

След всяка рецесия се пренаписват разпоредбите за ръководство на риска в банките, с цел да не се повтори. Следващата рецесия обаче е друга, съобщи Хампарцумян. Това не значи, че предстоят пагубни събития, а може да включва намалено ползване, да вземем за пример.

Спестяванията в банките е хубава наклонност. Едната е, че се основава паричен буфер при положение на икономическа застоялост и има повече депозити, в сравнение с заеми. Именно огромното съответствие в интерес на заемите по отношение на депозитите провокира рецесията от 2007 година, напомни банкерът. По думите му „ здравословното “ съответствие сред кредитиране и депозити е 100%.

„ Ако някой мисли, че може от лихви да живее добре, какво ще кажем за напъните на бизнесмените, които рискуват парите си, с цел да си докарат по-добра рентабилност, а някой просто тъй като лихвата е добра, лежи у дома и им се смее “, сподели той.

Левон Хампарцумян добави, че лихвите би трябвало да покриват инфлацията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР