БАНКЕРЪ честити на своите читатели големия християнски празник Цветница!Източноправославните християни

...
БАНКЕРЪ честити на своите читатели големия християнски празник Цветница!Източноправославните християни
Коментари Харесай

БАНКЕРЪ честити Цветница на своите читатели!

БАНКЕРЪ честити на своите читатели огромния християнски празник Цветница!

Източноправославните християни празнуват през днешния ден Вход Господен в Иерусалим, именуван още Цветница, Цветна неделя или Връбница, а от западните църкви - Палмова неделя. Празникът открива Страстната седмица - последната седмица от Великия пост, - през която вярващите съпреживяват страданията и гибелта на Исус Христос на кръста.

В четирите евангелия на Новия завет се разказва влизането на Христос в Ерусалим, яхнал магаренце. Според тях народът го е приветствал и постилал пътя му с одежди, цветя и палмови клончета, с каквито по обичая са били посрещани спечелилите. Същия ден Божият наследник отива в иерусалимския храм, прогонва оттова търговците и изцелява заболели и недъгави люде. След това жителите на града повярвали, че той е Спасителят.

По традиция на този ден в актуалния Ерусалим има кръстно шествие отпред с предстоятеля на православната Ерусалимска патриаршия.

На днешния ден от 9.30 часа с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъде отслужена Архиерейска Златоустова света Литургия в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " в столицата.

Очаква се богослужението да бъде управлявано от Негово преосвещенство Мелнишкия свещеник Герасим - основен секретар на Св. Синод на Българската православна черква.

По същото време ще стартира архиерейска св. Литургия в митрополитския храм „ Св. вмца Неделя “ в София. Тя ще бъде управлявана от Негово преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп - викарий на софийския митрополит.

Вечерта във всички епархии на Българската православна черква се отслужва Последование на Жениха, с което Православната черква влиза в Страстната седмица. От 18.00 часа в митрополитския храм „ Св. вмца Неделя “ богослужението ще бъде управлявано свещеник Поликарп.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР