Банката за международни разплащания (БМР) ще тества използването на дигитални

...
Банката за международни разплащания (БМР) ще тества използването на дигитални
Коментари Харесай

БМР ще тества цифрови валути на централните банки

Банката за интернационалните разплащания (БМР) ще тества потреблението на цифрови парични единици на централните банки. В опита са включени Австралия, Малайзия, Сингапур и Южна Африка, а задачата е да се сътвори по-ефективна платформа за световни разплащания с този тип пари.

Проучването, наречено " Проект Дънбър ", има упоритостта да създаде прототипи на обща платформа, която да разрешава осчетоводяване и равняване на цифровите разновидности на хартиените валути, издадени от централните банки, показва в публично изказване БМР на 2 септември. Системата би трябвало да разреши директни транзакции с тези цифрови парични единици сред институциите и да понижи времето и разноските за осъществяването им, добавя БМР.  

Централните банки по света се пробват да изработят общи правила като употребяват новаторски технологии за разплащания, изобретени от водещи софтуерни компании, сред които са Additionally на китайската " Ант груп " и проектът Diem на " Facebook ", прочут преди този момент като Libra. Въз основа на тях би трябвало да се построи световна разплащателна мрежа, която да обслужва лична виртуална твърда валута или цифровите парични единици на централните банки.

Мощният растеж на криптовалутите, които се разграничават от " себеподобните " им, издадени от институциите пари, е евентуална опасност за съществуващите парични режими и в допълнение напряга и форсира дебата за ръководство на транграничните прехвърляния.

" Убедени сме, че работата ни по интернационалните счетоводни интервенции с разнообразни цифрови валути на централните банки ще сложи на по-високо равнище идната фаза от опита на тези цифрови парични разновидности и ще постави основите на световна съгласуваност на заплащанията ", декларира Андрю МакКормак - началник на Иновационния център на Банката за интернационалните разплащания в Сингапур.

Резултатите от проучването евентуално ще бъдат оповестени при започване на 2022-а, оповестява БМР.

От изработен през 2021-а разбор на БМР излиза наяве, че " 86% от централните банки интензивно изследват капацитета на цифрови разновидности на националните валути, 60% опитват с технологията и 14% реализират пилотни планове ". През предходната година Бахамите станаха първата страна, въвела на национално ниво цифрова парична единица (пясъчен долар). През април 2021-а централната банка на Източните Кариби пусна дигитален кеш. 

БМР регистрира, че като цяло най-малко 46 страни интензивно работят или възнамеряват възможното въвеждане на цифрови форми на паричните си единици. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР