Банката понастоящем притежава необслужвани експозиции в размер на 32.2 млрд.

...
Банката понастоящем притежава необслужвани експозиции в размер на 32.2 млрд.
Коментари Харесай

Гръцката Piraeus Bank продава 1.45 млрд. евро лоши заеми на Bain Capital

Банката понастоящем има необслужвани експозиции в размер на 32.2 милиарда евро

© Надежда Чипева Още по тематиката
Задава се консолидация на банките в Съединени американски щати

След години на слаба интензивност на покупко-продажбите в бранша американските банки стартират да се сливат
29 май 2018
И тази година ще има банкови дивиденти

Само изплатеният от двете най-големи кредитни институции е малко над половин милиард лв.
28 май 2018
Vontobel купува частната швейцарска банка Notenstein La Roche за 700 млн. франка

Сделката за Notenstein La Roche е част от стратегическото преструктуриране на Raiffeisen
28 май 2018
Финансовият министър на Швеция изиска спор за независимостта на централната банка
28 май 2018 Най-големият заемодател в Гърция - Piraeus Bank (собственик на Банка Пиреос в България - бел. ред.), съобщи, че ще продаде необслужвани заеми в размер на 1.45 милиарда евро на частната капиталова компания Bain Capital в опит да почисти портфолиото си от неприятни заеми и да усъвършенства финансовите си съотношения, оповестява Reuters.

Банките в Гърция от известно време са подложени на непоколебим регулаторен напън, който следи казуса с неприятните им заеми. Високият дял на неприятните заеми в портфейлите на банките закупи изключително огромно публично значение, откакто неотдавна извършени от Европейската централна банка (ЕЦБ) стрес проби демонстрираха, че четирите най-големи институции в страната биха изгубили 15.5 милиарда $ при положение на икономическа рецесия. Наред с това редица икономисти акцентираха, че казусът с неприятните заеми на гръцките банки ги принуждава да оперират по закостенял метод, което лимитира способността им да отпускат заеми и да подкрепят стопанската система да се възвръща.

Подобряване на финансовата адекватност

Вследствие от това редица банки потърсиха решения за неприятните си заеми. С оглед на това договорката сред Bain Capital и Piraeus, наподобява, ще се отрази позитивно и на двете страни, като ще разреши на банката до усъвършенства бързо и дейно коефициента си за финансова адекватност от първи ред CET 1, който доста изостава от европейските стандарти, макар че е най-хубав измежду гръцките банки. CET 1 - базов личен капитал от първи ред, е един от главните индикатори за финансова непоклатимост на банките. Той регистрира съотношението сред най-качествената част от личния капитал на банката и рисково претеглените й активи и е мярка за финансова непоклатимост, която дефинира доколко дадена институция може да се оправи с бъдещи шокове.

От банката обявиха, че договорката чака утвърждението на регулаторните органи и гръцкия банков избавителен фонд (HFSF), който има 26.2% от заемодателя. Oт Piraeus чакат да усилят личния си капитал с 20 базисни пункта.

Наред с това банката се надява да понижи каузи на необслужваните си експозиции (NPE ratio) със 100 базисни пункта. Понастоящем Piraeus има в салдото си 32.2 милиарда евро необслужвани експозиции (non-performing exposures, NPE), които съставляват заплаха за финансовата непоклатимост на банката.

Данните на Гръцката централна банка демонстрират, че необслужваните заеми на гръцките банки са намалели с 4.7 милиарда евро до 95.7 милиарда евро към края на декември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР