Банчо БАНОВ, финансов експертСлед като на 15 декември 2023г. НСИ

...
Банчо БАНОВ, финансов експертСлед като на 15 декември 2023г. НСИ
Коментари Харесай

Цака ли ни Министерство на финансите с топла бира?

Банчо БАНОВ,
финансов специалист

След като на 15 декември 2023г. Национален статистически институт регистрира (направо си се похвали), че годишната инфлация за ноември 2023 година по отношение на ноември 2022 година е 5,4%, Държавата се разтресе от вманиачен екстаз. " Ура приятели, с тези индикатори ще влезем в Еврозоната без проблем! " Хвалиха се проправителствени анализатори. На 2 януари 2024г., в. " Дневник " заяви с горделивост, (направо си се похвали), че бюджетният недостиг за 2023 година ще е под 3 на 100. Добрите новини не свършват дотук. Преди 4 дни, " Инвестор.бг " заяви: " За 2024г. е плануван растеж на Брутният вътрешен продукт от 3.2% и инфлация от 4,8%. От толкоз положителни вести, човек напряко да заплаче. От наслада.
Първо, по какъв начин се изпълни бюджет 2023г.? Ами от инфлацията. Ръст на цените, повече доходи от Данък добавена стойност и от там - цялостна хазна. Да, обаче, бихте споделили вие, а инфлацията? Е, тъкмо тук е разковничето. Хем бюджетът цялостен, хем инфлацията ниска? Става. По статистически път. Хем вълкът утолен, хем инфлацията ниска.
Тук политическите партии в съпротива би трябвало да се сетят да създадат един одит на Национален статистически институт - по какъв начин е регистрирана толкоз ниска инфлация. Като цените в магазините толкоз мощно хвръкнаха нагоре. За заведения и заведения за хранене - да не приказваме. В строителството също. 5,4% значи в случай че стоката е коствала левче, цената да се е вдигнала с 5 стотинки. Още по времето на Жан Виденов Национален статистически институт си имаше едно пиано, което при потребност вкарваше в потребителската кошница щом трябваше да " укроти " (на книга) инфлацията. И тъй като цената на пианото е постоянна, това вършеше работа. Пак Национален статистически институт, отново по времето на Иван Костов, две години няма растеж в стопанската система, и на третата - взе че го откри, растеж и то какъв. Оказа се, че е сменило методиката. Включило е натуралната лихва (консервите и компотите, които се поставят зимнина, продукцията от селските дворове и т.н.) и условната лихва - в случай че всички живеехме чартърен, все едно сме платили наема и сме го изкарали, а това е спомагателен Брутният вътрешен продукт.

Играта с инфлацията и неотчитането й -

по-точно занижаването й, има и различен проблем. Съобразно инфлация бюджетът би трябвало да даде отплата за работещите в държавния бранш и общинския. Това си е цяла войска от чиновници. Бюджетът ще се продъни. Няма да останат пари за инфраструктурни планове и други държавни поръчки - а те са сладката част за политическите партии. Затова на бюджетните и общинските чиновници ще дадем 5% (или от нас да мине 10%), а ние ще си ха-а-а-арчим до насита. А работещите ще цакаме с топла бира.
БТВ оповестява: " Повишава и линията на беднотия в страната - от 504 на 526 лв.. Очаква се към 800 000 българи от уязвими групи да получат финансова поддръжка в по-висок размер през 2024 година " Ама не споделя за високия " размер " - 526 лева към 504 лева си е 4,4%. Ужас. Само минималната работна заплата "...ще стане 933 лева от 1 януари 2024 година, реши държавното управление. Размерът й ще се увеличи с 19,6%, или със 153 лева по отношение на сегашната й стойност. " Съобщават от държавното управление. Това е единствено малко подмятане, че в случай че е на същоте равнище или вдигната с 5 %, няма да останат служащи или ще има митинги.
Тук би трябвало да посочим, че минималната скача не за друго, а

тъй като се пресмята по друга методика,

което отново е трик. Отвързваш минималната заплата от инфлацията и я закачаш за междинната брутна заплата.
" В края на 48-от Народно заседание депутатите взеха решение размера на минималната работна заплата с ремонти в Кодекса на труда. От следващата година тя ще бъде 50% от междинната брутна работна заплата за страната. " - оповестява БНР на 03.02.2023г. Т.е. единствено с минималната заплата, където положението е най-критично, човек не може да се изхрани и оцелее. За другите заплащания - важи инфлацията.
Има още един миг, когато държавните и общинските заплати се вдигнат, частникът ще е заставен и своите заплати да повдигне. Така при ниска инфлация (занижено отчетена) страдат всички - и държавния и общински бранш, и частния.
Не са един и два бизнесите в частния бранш, които подвигат заплатите на чиновниците си с размера на инфлацията. Въпросът е, при 5% инфлация, дали няма да си затворят очите.
Друг основен детайл е заложеният растеж в бюджета на база на планувания растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,2%. Ами като не стигат парите в бюджета залагаш растеж на Брутният вътрешен продукт, и то постоянен, и от там приходите в бюджета се подвигат като сума. Ама това, че се чака международната стопанска система да влезе в криза, европейската също - няма значение. Догодина това ще се регистрира едвам на полугодието (ако се отчете), в случай че Национален статистически институт отново не бъде незабавен да откри растеж. А дотогава - я камилата, я камиларя, я сглобката. Лошото е, че Евростат се опира на данните на Национален статистически институт, а не прави той извадки и не счита той потребителска кошница.
Вместо умозаключение, ще напомним, че и Гърция влезе в Еврозоната с трикове в формалните данни за стопанската система, инфлацията и стъкмистика. Което лъсна по-късно и при рецесията 2008 година щеше да банкрутира, в случай че не се беше намесила Европа и МВФ. И ние ли ще повторим този номер?

Факти бг
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР