Бананите са едни от най-предпочитаните плодове, а най-хубавото е, че

...
Бананите са едни от най-предпочитаните плодове, а най-хубавото е, че
Коментари Харесай

Как да запазим бананите по-свежи за по-дълго време

Бананите са едни от най-предпочитаните плодове, а най-хубавото е, че можем да ги открием когато и да е на годината, а не както преди да се редим на опашка за тях по Коледа.

В комерсиалната мрежа постоянно се продават много зелени банани. Така са и обрани, с цел да могат да устоят на дългия път до кварталния магазин. Често обаче, когато постоят повечко дни, те узряват като че ли прекомерно бързо и стават леко почернели и поомекнали. Ако сме от хората, които желаят да запазят бананите си по-свежи за по-дълго време, от Mental Floss ни дават някои скъпи препоръки.

Увиваме банановите дръжки във фолио

Бананите отделят етилен газ от стъблата им, който форсира процеса на узряване. Увиването на дръжките им във фолио ще забави отделянето на етилен и надлежно ще запазим плодовете свежи за по-дълго време (2-3 дни повече от обичайното).

Можем да увием всички дръжки от чепката вкупом, само че в случай че желаеме да забавим освобождението на етилен още повече, би трябвало да отделим всеки банан и да усучем с фолио дръжката му.
 Снимка 483370

Държим бананите надалеч от други плодове

Трябва да пазим неузрелите си банани надалеч от други плодове като авокадо, ябълки, круши и домати, които също създават етилен. Когато ги съхраняваме всички дружно, те надлежно узряват и се скапват по-бързо. Ако обаче желаеме авокадото ни да узрее по-бързо, го слагаме в хартиена торба с узрял банан или ябълка и безспорно ще ускорим процеса.

В хладилника откакто узрее

Обикновено нямаме навика да държим бананите си в хладилника. Когато обаче забележим, че зеленият ни банан към този момент е добре узрял и кората му е станала кафява, можем да го оставим в хладилника. Благодарение на хладната температура, вътрешността на банана ще се резервира свежа за още няколко дни, въпреки външният му тип да не е доста внушителен.
 Снимка 483371

Цитрусите на помощ

Други вид да запазим бананите по-свежи за по-дълго време, е да ги нарежем на резенчета и да ги намажем със сок от цитрусови плодове, без значение дали е лимон, лайм или портокал. Киселината в цитруса забавя окисляването. Трябва да съхраняваме парченцата в хладилника в херметически затворен съд.
 Бананите, техният цвят и каква връзка има с питателните им качества
Зелени, жълти или кафяви банани да ядем

Цветът има значение
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР