Бананите са едни от най-популярните плодове в света и консумацията

...
Бананите са едни от най-популярните плодове в света и консумацията
Коментари Харесай

Зрели или зелени банани: Кои са по-здравословни

Бананите са едни от най-популярните плодове в света и потреблението им е потребна за здравето. Но кои банани в действителност са по-здравословни - зрелите или зелените?

Експертите са съгласни, че зрелите и зелени банани съдържат разнообразни хранителни субстанции . Зелените банани са богати на стабилно нишесте, което е пребиотик и предизвиква здравето на червата. Те също по този начин съдържат повече витамин С и бета-каротин от зрелите банани.

От друга страна, узрелите банани са с по-високо наличие на антиоксиданти и фитохимикали, които оказват помощ в битката с възпалението и ускоряват имунната система.

Хранителната стойност

Зрелите банани са по-сладки и съдържат повече захар от зелените. Това може да бъде потребно за тези, които се нуждаят от бърз източник на сила. Въпреки това, в случай че следите кръвната си захар или се пробвате да отслабнете, зелените банани може да са по-добри, тъй като имат по-нисък гликемичен показател.
 банани Istock
Въздействие върху храносмилането

Зелените банани са с по-високо наличие на разтворими фибри , което оказва помощ за поддържането на здрава чревна микрофлора и подкрепя храносмилането. Зрелите банани, въпреки това, съдържат повече неразтворими фибри, които оказват помощ за попречване на запек и поддържат здравето на червата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР