БАН издаде книгата „150 години Българска академия на науките. Храм

...
БАН издаде книгата „150 години Българска академия на науките. Храм
Коментари Харесай

БАН публикува енциклопедично издание за своята 150-годишнина

БАН издаде книгата „ 150 години Българска академия на науките. Храм на познанието “. То е първото по рода си енциклопедично издание за Българска академия на науките, което събира в една книга необятен кръг от тематики, свързани както с разностранната научна активност, по този начин и с вековната история на Академията. В научнопопулярна и налична форма то показва актуалния образ на Българска академия на науките и нейния теоретичен капацитет, 150-годишната история на организационната и научната активност и забележителните достижения на университетските учени във всички области на знанието.

Първата част на книгата – „ Академията в ХХI век “, среща с организацията на актуалната научна конструкция, която сплотява 42 самостоятелни научни института и общността на учените и член-кореспондентите. Представени са всички институти от деветте научни посоки посредством тематиката, върху която работят, плановете и значимите им достижения. Звената, които имат значима роля в популяризирането на науката – националните музеи, обсерваторията и ботаническата градина, са обединени в обособена част, озаглавена „ Незабравими срещи с науката “. Специално внимание е обърнато на по-атрактивното й оформяне, което да притегли вниманието на читателите. Отделни тематики са отдадени на научния капацитет и основната роля на Академията в националните научни стратегии и планове, на експертната роля на Българска академия на науките в интерес на обществото и страната. Засегнати са просветителната, издателската и интернационалната активност.

Втората част „ Научната организация през годините “ наблюдава в разширена хроника главните стадии и процеси в историята на Академията от основаването й като Българско книжовни сдружение до през днешния ден. Прецизно подбраната информация е подкрепена от архивни материали, устави, правилници, решения на управителните органи на Българска академия на науките, държавни постановления, закони, укази за работата на академията и други документи. С къси биографични публикации и портрети са показани създателите и ръководителите на научната организация. Разгледана е тематиката за дарителството, което съпътства Академията от основаването й до през днешния ден.

Третата част „ Развитие на науката в Българска академия на науките “ е първи опит в издание на Академията да се наблюдава историята на науката посредством приносите на университетските учени, техните разработки, открития и достижения. Специално внимание е отделено на най-изявените наши учени, чиито открития и изобретения получават признанието на интернационалната научна общественост и издигат престижа на българската просвета. Откроена е ролята на Българска академия на науките в основаването на нови клонове на промишлеността у нас, развиването на осведомителните технологии, компютъризацията, роботизацията, силите на бъдещето, развиването на новаторските технологии, присъединяване на научни колективи в европейски рамкови стратегии и други

Насоките за бъдещото развиване на Академията са синтезирани в заключителната част на книгата, отдадена на Стратегията за развиване на Българска академия на науките за интервала 2018–2030 година.

Юбилейното издание е първокласно, цветно, на гланцова хартия, богато илюстрирано. Разработено е и е формирано от екип на Научноинформационен център „ Българска енциклопедия “ при Българска академия на науките под управлението на Редакционна гилдия, благодарение на научни консултанти от всички научни посоки и с дейната поддръжка на Председателя на Българска академия на науките. Художественото оформление и отпечатването е дело на Академично издателство “Проф. Марин Дринов”.

Книгата е двуезична – на български и на британски език, и ще съставлява интерес както за българските и задграничните учени, по този начин и за любознателните читатели с научни ползи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР