Бали от слама за създаване на невероятна градина може да

...
Бали от слама за създаване на невероятна градина може да
Коментари Харесай

Бали от слама за невероятна градина – научете в тази статия!

Бали от плява за основаване на невероятна градина може да ви звучи необичайно, само че в случай че сте се проваляли в другите типове градинарство, може би е време да пробвате този тип градина! Може да си я извършите на двора, на поляна или на което и да е друго място, което е огрявано от слънцето най-малко 6 до 8 часа дневно.

Това е изключително комфортно за хора, които живеят по-студени, северни места с по-кратки топли сезони. Знаехте ли, че сламените бали се затоплят доста по-бързо от почвата, като подтикват растежа на корена още при започване на сезона?

Ето и стъпките на метода, който можеда ви направи най-хубавите в развъждането на растения благодарение на сламени бали!

Стъпка 1: Намерете плява

Може да ги потърсите в локален култивиран център или за по-сигурно да намерите в някоя плантация. Ако желаете да органична градина, индивидът в градинския маркет най-вероятно няма да знае къде и по какъв начин е била отгледана сламата.

Имайте поради, че сламата най-лесно може да се откри при започване на есента. Ако съумеете преди началото на зимата да се осигурите с нея, ще се завършили със засаждането преди пролетта.

 1

Стъпка 2: Намерете вярното място за вашите бали

Преди да поставите балите, би трябвало да се подсигурите с вярна основа – като райграс да вземем за пример, с цел да нямат опция бурени да прорастат. Наредете балите в редица едни до други

Забележка: Сезалът, с който е вързана сламата би трябвало да стои в профил, а не от горната страна, където ще се посажда. По този метод ще се резервира формата на балите, даже и когато те поомекнат и да губят форма.

 2

Стъпка 3: Подгответе балите в положително положение

Две седмици преди да започнете да посявате, би трябвало да подготвите балите. Това значи да ги мокрите и торите за към 10 дни, с цел да се натори и вътрешната част. Първите 6 дни слагайте 3 чаши стеснен тор на бала, след което ги мокрете, с цел да може той да пропие и обгърне сламата отвред. В останалите дни може да ги впръсквате с вода.

Съвет: От ден 7 до ден 9, изливайте чаша и половина стеснен тор и поливайте. Ден 10 излейте 3 чаши с фосфор и калий – костно или рибно брашно, смесени с 50% дървесна пепел вършат чудеса!

За да проверявате балите, слагайте пръст – те би трябвало да са горещи и влажни. Може да забележите като че ли са посипани с черен пипер (черни, сходни на почва топчета/буци), което е знак, че наторяването е почнало, което ще продължи в сезона на напредък. Ако се появят гъби, може единствено да се радвате – те няма да навредят на растенията ви, само че са знак, че сламата ви се наторява както би трябвало.

 3 3

Стъпка 4: Постройте заслон и зимна градина в едно

Това, което прави градинарството върху бали от плява толкоз „ яка активност ” е, че комбинира градинарството в съдове с отвесното такова. Препоръчително е да издигнете към 2 метра дълги колове в профил на балите, като завързвате в двата края тел на разстояние от към 25-30см.

Когато семената стартират да покълват, може да употребявате най-долната тел, върху която да поставите брезент, с който да създадете парник по време на студените нощи. След като растенията ви стартират да порастват, телта ще работи като отвесна пергола/навес, давайки опора на тиквичките, доматите и всички други зеленчуци, които сте решили да отглеждате.

 4

Стъпка 5: Времето е уместно за посяване

Когато вършиме разсад, използвайте мистрия, с цел да извършите дупка в сламата, след което прибавете микс от стерилна почва за посаждане, тъй че да се смеси със сламата и да покрие оголените корени. Ако, обаче, посявате семена, тогава покрийте балите с към 5см пласт микс за посаждате и поставете семената в получилите се лехи.

Докато семената постепенно покълват, те ще прокарат корени в балите. Може да посадите и цветя от двете страни на балите или някакви подправки. В противоположен случай ще имате празни, неизползвани места и ще изпуснете опцията да извършите градината си още по-красива и богата!

 5

Стъпка 6: Помощ! Виждам нещо като бурен!

Ако сте си сложили маркуч върху балите, нямате доста работа по тях, до момента в който не пристигна време на беритба. Това е, тъй като те нямат бурени. Риск има, в случай че не сте се снабдили със плява от фермер, тогава тя може да си пристигна с някакви семена или да се окаже, че изобщо не е плява.

Тайна: Ако видите, че върху балите стартира да се появява зеленина, сходна на трева, може да я отмиете с разводнен оцет. По принцип тя няма по какъв начин да навреди на растенията ви, само че в случай че гледката не ви подхожда, използвайте оцет. Но даже и да не го използвайте, тревата сама ще си изчезне в един миг, заради топлината, създавана от разлагането на балите.

 6

Стъпка 7: Следва беритба след беритба – всичко е подсигурено!

Когато сезона на беритба отмине, балите ще станат меки, сиви и изгубили формата си – само че тъкмо от това се нуждаете! Когато натрупате сламата и я оставите да се тори през зимата, ще имате още по-богата „ могила ” от качествена тор, която ще подхранва и укрепва посятите семена.

Този тип градинарство е един от най-евтините способи, който може да ползвате, с цел да отглеждате храните, които обичате!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР