Българското председателство на Съвета на ЕС продължава действията за постигане

...
Българското председателство на Съвета на ЕС продължава действията за постигане
Коментари Харесай

Караянчева: Българското председателство работи за постигане на стабилен Европейски енергиен съюз

Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз продължава дейностите за реализиране на постоянен Европейски енергиен съюз и на резултати по предпочитаните тематики, измежду които са самодейностите от пакета със законодателни и незаконодателни оферти „ Чиста сила за всички европейци “. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която откри срещата на ръководителите на комисиите по енергетика на парламентите на страните от Европейския съюз. Форумът е в границите на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, оповестиха от Народно събрание.

България се води от правилото за създаване на Енергиен съюз, който да дава сигурна, надеждна, налична и нисковъглеродна сила за всички европейци, означи Цвета Караянчева. Тя изрази убеденост, че Енергийният съюз може да бъде резистентен, единствено в случай че отразява спецификите на обособените държави-членки и се базира на равнопоставеност, недискирминационен метод и софтуерен неутралитет.

Председателят на Народното събрание означи, че срещата на ръководителите на Комисиите по енергетика на парламентите на страните-членки на Европейски Съюз е отдадена на значими тематики, по които България работи интензивно като предвидим и благонадежден сътрудник. Сред тях са енергийната инфраструктура в Съюза и сигурността на доставките, преходът към чиста сила в Европа и пазарната интеграция на възобновимите енергийни източници, уточни Цвета Караянчева. Ключови въпроси наБългарското председателство са построяването на постоянен Енергиен съюз, законодателните оферти от пакета „ Чиста сила за всички европейци “, задачите за възобновимите енергийни източници до 2030 година, както и реализирането на поетапен и стопански аргументиран преход към нисковъглеродна стопанска система, акцентира тя.

Насърчаването на районното съдействие и положителната междусистемна съгласуваност са жизненоважни за установяването на сигурна, добре функционираща и налична енергийна система, съобщи Цвета Караянчева. Тя означи, че европейският образец в региона на енергийната успеваемост и възобновимата сила е добра опция за развиване на стопанските системи и на страните от Западните Балкани. Един от главните аспекти на този развой е завършването на междусистемната съгласуваност в района, добави ръководителят на българския парламент.

Народното събрание е образец за отличен разговор както с изпълнителната власт, по този начин и с неправителствения бранш – в търсене и използване на дълготрайни решения за енергийния бранш, през призмата на общоевропейските политики, означи Цвета Караянчева и пожела на участниците в срещата ползотворна и градивна работа в София.

Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев дефинира срещата на парламентаристите като значимо и забавно събитие в границите на парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Темите, подбрани за този конгрес, са от огромно значение в хода на договарянията по приемането на документите от законодателния пакет „ Чиста сила за всички европейци “ и ще допринесат за по-добрата връзка и осведоменост за целите в дневния ред на Европа, акцентира той.

Делян Добрев съобщи, че България взе участие интензивно във образуването и реализирането на енергийната политика на Европейски Съюз. Той акцентира, че Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз се стреми към отразяване на главните детайли на общия метод и гарантиране, че държавите-членки няма да бъдат обременявани с спомагателна административна тежест, ще запазят гъвкавостта си при съставянето и осъществяването на националните си проекти в региона на климата и енергетиката и в същото време гарантиране на европейските цели за създаване на Европейски енергиен съюз. България се води от правилото за създаване на Енергиен съюз, който да дава сигурна, надеждна, налична и нисковъглеродна сила за всички европейци, заявява ръководителят на Комисията по енергетика на Народното събрание.

Ключови представители по първата сесия на форума – „ Енергийна инфраструктура и сигурност на доставките ” са Владимир Уручев – народен представител от Европейския парламент, член на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика (ITRE) на Екологичен потенциал и Катарина Сиков – Магни, началник на отдел за мрежи и районни начинания, Генерална дирекция „ Енергетика “ към Европейската комисия. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР