Българското право не допуска юридическатасмяна на полана транссексуални хора. В

...
Българското право не допуска юридическатасмяна на полана транссексуални хора. В
Коментари Харесай

Защо у нас можеш да си смениш пола, но не и самоличността?

Българското право не позволява юридическатасмяна на полана транссексуални хора. В същото време позволява фактическата промяна на пола.Правозащитници упорстват този проблем да се реши посредством законодателни промени.

Въпреки че осъди страната ни в Страсбург, година по-късно транссексуалната Петра Христова към момента по документи е мъж и това ѝ основава проблеми.

„ Безброй отводи от работодатели, от дирекция „ Социално подкрепяне “ за осиновяване на дете, когато имах диалог с тях, отводи от лекари даже да ме прегледат “, изброява Петра.

Според Върховния касационен съд (ВКС) „ полът е детерминиран по рождение и се изгубва със гибелта “. Юристи споделят, че това решение на съда от ден на ден лимитира правата на транс хората и оферират признаването на пола да става по административен път.

Една от опциите е да се сътвори специфичен закон.

„ Слонът в стаята е Конституцията и би трябвало ли тя да бъде променяна – моето мнение е, че тя не би трябвало да бъде променяна “, разяснява Радослав Стоянов, юрист в Българския хелзинкски комитет (БХК).

„ Конвенцията за правата на индивида и главните свободи има приоритет както над националните правила и над тълкувателните решения “, безапелационна е Мария Донкова, юрист на Петра Христова.

Въпреки трудноститеПетра ще апелира и се надява, че смяна в закона ще улесни нейния живот.

Европейският съд по правата на индивида споделя, че всяка страна сама преценя дали „ да одобри или не законодателство за правнотопризнаване на новия полна транссексуалните след интервенция “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР