Българското право не допуска юридическата смяна на пола на транссексуални

...
Българското право не допуска юридическата смяна на пола на транссексуални
Коментари Харесай

Съдът забрани юридическата смяна на пола заради религията и морала

Българското право не позволява юридическата промяна на пола на транссексуални лица. Това одобри Общото заседание на Гражданска гилдия (ГК) на Върховен касационен съд в извънредно оспорвано тълкувателно решение, оповестено във вторник по здрач. То бе дълго чакано и цели да се уеднакви спорната правосъдната процедура в България, която в един случай позволява транссексуалните лица да трансформират пола в актовете за гражданско положение, а в други - отхвърля.
В поддръжка на решението са се подписали 28 съдии от Градска канализация, а на изключително мнение са останалите 21 съдии, съгласно които в противен случай - българското право позволява правна смяна на пола на транссексуален човек, като това би трябвало да стане при вземане предвид на спецификата на всеки съответен случай и търсенето на баланс сред публичните и персоналните ползи.
Според съдиите на изключително мнение е неприемливо еднопосочно и недвусмислено по тълкувателен път да се извлича обща, автоматизирана и идентична за всички, без значение от съответните особености, възбрана за правна смяна на пола на транссексуалните лица, " каквато в реалност не съществува в обективното материално право ". А доказателство за това е фактът, че към този момент 30 години - от присъединението на България към Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ) до в този момент, българските съдилища позволяват промяна на пола - при самостоятелна преценка на всеки съответен случай.
При всички случаи от решението не излиза наяве какво ще се случи отсега нататък с българските жители, за които към този момент е позволена юридическа промяна на пола с влезнало в действие решение, което внезапно се оказва в прорез с българското право и с конституционните устои на страната.
На процедура с това решение съдът отхвърля право, което към този момент е предоставял, освен това базирайки се не на законово или конституционна възбрана, а на религията и морала, които съгласно съда са универсални за цалото общество. Правозащитният юрист Михаил Екимджиев предсказа " серия неизбежни бързи неоправдателни решения в Страсбург ", както и наказателна процедура на Европейска комисия против България (цялото му мнение вижте в карето най-долу). При всички случаи това решение занапред ще сътвори доста проблеми и доста полемики, още повече че до момента в който беше изчаквано в продължение на три години бяха спрени всички висящи каузи за промяна на пола.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР