Българското правителство в оставка алармира за това как мафиоти са

...
Българското правителство в оставка алармира за това как мафиоти са
Коментари Харесай

Politico: Правителството на Петков би тревога за овладяна от мафията външна граница на ЕС

Българското държавно управление в оставка сигнализира за това по какъв начин мафиоти са завзели контрола върху основен граничен пункт към Европейски Съюз, с което компрометират сигурността на храните и общите стандарти на вътрешния пазар на Съюза. Така стартира просторен материал на американското издание Politico, отдаден на проблема " Капитан Андреево " (Евролаб), разтресъл страната през последния месец.

Изданието напомня, че в продължение на доста години Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево на границата на България с Турция е прочут като входен пункт за опиати в Европейския съюз и като място, където вносителите могат да бъдат рекетирани. " Сега кръстоносците на антикорупционните старания, които оглавяват краткотрайното реформаторско ръководство, хвърлят светлина върху това по какъв начин при предходни политически администрации една незаконна група е допускала големи количества храна в Европейски Съюз без надлежни инспекции ", написа авторката на материала Лили Байер.

Разбиването на прословутата корупция на границата в България, обвързвана с мафията, от дълго време е причина страната ни да не получи право да се причисли към Шенгенското пространство с пътешестване без паспорти. То се случва, до момента в който партията на Петков се готви за възможни предварителни парламентарни избори през есента, разяснява американското издание. Справянето с мощните мафиотски ползи на България не е за хора със слаби сърца, написа още " Политико " и дава за образец Иван Христанов, зам.-министър на земеделието от " Продължаваме промяната ", който управлява работата по Капитан Андреево.

Той в този момент живее под защита поради закани, които получава още когато за първи път е изискал досие на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево.

" Дойде това известие от мафиотите. Беше под формата на въпрос: " Ще водиме война ли с вас? Или ще имаме мир ", споделя Христанов пред американската медия.

Изданието споделя по какъв начин работата на Христанов и на целия екип от българското държавно управление, ангажирано с казуса, се концентрира върху проведена незаконна група. Тя употребява позицията си на в действителност монополист с надзор върху един от най-натоварените гранични пунктове в Европа, с цел да генерира противозаконни доходи и да позволява храни в Европейски Съюз, които при естествени условия биха били отхвърлени или унищожени по законови аргументи. А всичко това се случва без никаква интервенция на институциите и предходната власт, се прецизира в публикацията. Според представени данни на финансовия министър в оставка Асен Василев, финансовите вреди от корупцията на граничния пункт възлизат на 2500 евро на час - или към 22 милиона евро годишно.

Иван Христанов прецизира, че " храни, които не са били подложени на нужния надзор – и доста, доста евентуално са имали повишени равнища на пестициди – са влезнали в Европейския съюз и са стигнали до европейската софра за консумация ". " За последните 10 години всичко на Капитан Андреево е функционирало в фрапантен спор на ползи, което не е било от изгода за здравето на българските жители и жителите на Европейски Съюз ", разяснява пред " Политико " и Христо Даскалов, изпълнителен шеф на Българската организация по сигурност на храните (бел. ред. - също обект на заплахи).

Той обръща внимание и на спора на ползи, като отбелязва, че частната компания носи отговорност както за товаро-разтоварната активност на пратките, по този начин и за фитосанитарния и ветеринарния надзор. Ситуацията на Капитан Андреево беше " обществена загадка ", сподели за " Политико " депутатът от " Продължаваме промяната " Константин Бачийски (бел. ред. - също заплашван за работата си по казуса). Според него, до този миг корупцията по границата е била " допустима ", тъй като " политиката на високо равнище " е осигурявала " чадър ".

" Политико " цитира и евродепутата към 2017 година Кати Пири кот холандската Лейбъристка партия, която във въпрос до Европейска комисия се оплаква, че " хиляди жители на Европейски Съюз още веднъж са претърпели съществени неудобства заради корупционни практики в България, като да вземем за пример хората да бъдат принудени да заплащат подкупи на границата ". Но изданието отбелязва, че години наред всички тези опасения значително са били пренебрегнати, както в България, по този начин и на равнище Европейски Съюз. Администрациите на някогашния немски канцлер Ангела Меркел и Европейската комисия, водени от дясноцентристката Европейска национална партия, " непроменяемо заемаха мека позиция във връзка с България и избягваха да санкционират своя съдружник Борисов ".

Ключовото предизвикателство за българското реформаторско държавно управление съгласно " Политико " е, че неговият екип би трябвало да работи в " завладяна страна " и се оплаква, че правосъдната система на страната значително си затваря очите за делата на мафията на високо равнище. Затова хората в държавното управление на Петков споделят, че в този момент се опасяват от отмъщение както от проведената престъпност, по този начин и от прокурорите - поради напъните си да привлекат публичното внимание към границата.

" Имам купища доказателства тук. Но няма " нищо " от прокурорите, " даже нито един въпрос ", споделя зам.-министър Христанов. Той е уверен, че в случай че не са в изпълнителната власт, всички, които работят по казуса, ще бъдат преследвани – вместо да бъдат преследвани хората, основали цялата тази скица. От ГЕРБ не са дали отговор на запитването на " Политико " за коментар, излиза наяве от материала. Медията цитира изявления и на някогашния министър на земеделието от първото държавно управление на ГЕРБ Мирослав Найденов, в които той упреква Христанов в неистина за процеса на прекачване на контрола и твърди, че мониторингът на равнищата на пестицидите " в никакъв случай " не е бил излъчен в частни ръце.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР