Българското правителство реши да поднови запасите на страната с таблетки

...
Българското правителство реши да поднови запасите на страната с таблетки
Коментари Харесай

Цанко Бачийски, АЯР: Няма изменение в радиационния фон на територията на България

Българското държавно управление реши да възобнови запасите на страната с таблетки калиев йодид поради изминал период на валидност на сегашните от Държавния запас и военновременните ресурси.

Изменение на радиационния декор на територията на България няма, съобщи за БНР Цанко Бачийски, предсeдател на Агенцията за нуклеарно контролиране.

В Агенцията за нуклеарно контролиране работи спешен център, в който се събира информация за събития и произшествия, когато има такива. Ежедневно се получава информация от Държавната ревизия за нуклеарно контролиране на Украйна за положението на разнообразни нуклеарни уреди на територията на страната – атомни централи, складове за радиоактивни боклуци, както и площадката „ Чернобил “, където няма работещи блокове.

„ Още в петък бяхме известени, че има повишение на радиоактивния декор. Съобщението беше за към 15 пъти превишаване на нормалния “, разясни Бачийски, като посочи, че зоната към АЕЦ „ Чернобил “ е изолирана и нарасналият радиоактивен декор съгласно украинската страна се дължи на прекосяване на тежка военна техника.

„ Иначе шести ден не е постъпвала информация за неподходящо изменение на ситуацията “, добави Цанко Бачийски.

„ Украинският нуклеарен регулатор ни уведоми, че там се намират 92 индивида. Плюс съветската страна е изпратила експерти, които поддържат оборудванията в нужното положение “, разясни Бачийски.

Има съветски войски в региона на Запорожката АЕЦ, само че централата продължава да работи, сподели още Бачийски.

Ако има проблем с радиационната конюнктура и опасност за популацията, биха ни уведомили освен от Украйна, само че и от прилежащи страни, акцентира той.

Гражданите, които желаят да се осведомят за положението на радиационната конюнктура, могат да открият

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР